kretslopet-bladlogo-387-90

Gullklypa til Jan Gunnar Berg og Bodø Sportsdykkerklubb

Utdeling av GullklypaOrdfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø delte ut prisen, og Sølve Stubberud mottok den på vegne av Jan Gunnar Berg og Bodø Sportsdykkerklubb.På årets Hold Norge Rent-konferanse delte ordfører i Stavanger, Christine Sagen Helgø, ut utmerkelsen «Gullklypa» for innsatsen i 2016. Vinneren fikk prisen for sitt arbeid med å rydde i Saltstraumen.

Gullklypa gis til en person eller organisasjon som har gjort en eksepsjonell innsats mot forsøpling i året som har gått. Den deles ut for 13. gang i år. Organisasjonen Hold Norge Rent mottok 17 nominasjoner til Gullklypa 2016, og blant dem plukket juryen ut 3 finalister. Kontinuitet, systematisk rydding, mengde ryddet, mobilisering og spredning av engasjement har vært sentrale kriterier for valg av årets finalister.

De tre finalistene var:
• Jan Gunnar Berg og Bodø Sportsdykkerklubb. Siden 2005 har Bodø Sportsdykkerklubb, med Jan-Gunnar Berg som primus motor, sørget for å fjerne 7 000 kilo fiskesluker, tusenvis av meter med fiskeline og mye annen søppel fra havbunnen i Saltstraumen. Berg har alene plukket opp blysluker som tilsvarende et par personbiler. Han har også vist en egen evne til å engasjere andre dykkere i lokalmiljøet, og dykkerklubben har drevet et langvarig og systematisk arbeid med opprydding av Saltstraumen.

• Sten Helberg og Kystlotteriet/Naturvernforbundet i Østfold. Kystlotteriet har løftet strandrydding og kampen mot og bevisstheten rundt marin forsøpling i Østfold betraktelig. Antall ryddeaksjoner i fylket har økt med over 100 prosent siden 2015, og Kystlotteriet har vært en viktig bidragsyter til denne økningen i engasjementet blant Østfolds innbyggere. I tillegg har Kystlotteriet skapt engasjement langt utover fylkesgrensen, og ordningen vurderes nå flere steder langs kysten av Norge.

• Norges Dykkeforbund som har vist et enormt engasjement for arbeidet mot marin forsøpling. I løpet av 2016 har over 1000 dykkere bidratt til å få fjernet 50 tonn med avfall og 3000 spøkelsesteiner fra havbunnen. I tillegg har dykkerne gjort en formidabel rapporteringsjobb som blant annet kommer tydelig frem i Strandrydderapporten for 2016. Dykkeforbundet har gjennom sine lokale klubber økt kunnskapen om og innsatsen mot marin forsøpling, samt gitt oss mer innsikt i forsøplingssituasjonen under vann.

I juryens begrunnelse heter det at vinneren av Gullklypa for 2016 kan vise til en omfattende og meget verdifull innsats mot marin forsøpling. Vinneren har jobbet i mer enn ti år med å rydde marint avfall, og det som er blitt ryddet, har i stor grad blitt brukt på nytt eller gjenvunnet. Denne gjengen representerer også en viktig gruppe som gjør en stor dugnadsinnsats mot marin forsøpling som vi andre ikke ser – nemlig dykkerne. Juryen ønsker derfor å gi en ekstra honnør til alle dykkere over hele landet.
Sølve Stubberud mottok prisen på vegne av Jan Gunnar Berg og Bodø Sportsdykkerklubb.