kretslopet-bladlogo-387-90

Sprer strandrydding på Twitter og Instagram

Martin DoreyTilhørerne på Hold Norge Rent-konferansen fikk høre Martin Doreys erfaringer med hvor kraftfull en hashtag kan være.Med to minutters innsats om gangen håper Martin Dorey å redusere forsøplingen i havet og samtidig motarbeide motløsheten over det massive problemet.

Martin Dorey er forfatter, programleder og surfer og bosatt på sørvestkysten av England. På Hold Norge Rent-konferansen fortalte han om den morgenen i 2013 da han kom ned på stranda og oppdaget at den, etter et voldsomt uvær, var enda mer forsøplet enn vanlig.
– Jeg har alltid plukket opp søppel på strendene, og i bøkene mine har jeg oppfordret folk til å forlate strendene de besøker renere enn da de kom. Men denne dagen var jobben uoverkommelig. Jeg bestemte meg for å fylle en bærepose og heller komme tilbake neste dag og gjøre det samme igjen, sa han. Han fikk idéen om å gjøre dette i to minutter hver dag, og postet sitt første bilde på Instagram med hashtag 2minutebeachclean. Det var i november 2013. – Jeg ville se om internett kunne brukes til noe positivt i denne sammenhengen, sa han.
Instagram skjermdumpIdeen om å plukke søppel på stranda i bare to minutter om gangen, og dele gjerningen på sosiale medier, som her på Instagram, har bredd om seg.Og fenomenet har spredd seg. I mars våren etter var 300 bilder hengt på denne knaggen på Instagram, og folk begynte å twitre om det samme. I skrivende stund har 2minutebeachclean over 4000 bilder og nesten 14 000 følgere på Instagram. – Og det er de som har stavet det riktig. I tillegg er det dukket opp 2minutecleanup, 2minutecleanbeach, 2minutelitterpick, 2minutemountainclean og så videre, fortalte Dorey.
Han forklarer suksessen med at det gir folk en god følelse av fellesskap og over å kunne gjøre noe, istedenfor å overveldes av maktesløshet over den enorme oppgaven det er å holde strendene rene for søppel. – To minutter er bedre enn ingenting, og om du gjør det hver dag, og i tillegg får vennene dine til å gjøre det, vil det monne. Dessuten, for hver taustump og plastbit du plukker opp, vil det være en taustump mindre som kan havne rundt halsen på en hval og en plastbit mindre som kan havne i magen på en fisk, sa han. Han mente også at dette får folk til å bli bevisste på problemet og på om måten de lever på er med på å føre til problemet med forsøpling av havet.
Han presiserte at meningen ikke er å tråkke organiserte strandryddere på tærne, men heller å fylle gapet mellom strandryddedager. Det burde være søppel nok til alle. Initiativet er helt uorganisert, uten papirarbeid, medlemsavgift eller annet byråkrati. I utgangspunktet har heller ikke 2minutebeachclean inntekter i form av sponsorer eller fond, men har av og til fått gaver som blant annet har bidratt til at det på enkelte britiske strender nå står informasjonstavler med poser til å ta med seg og plukke søppel i.
Internetts globale rekkevidde gjør at også strender i andre deler av verden får denne typen tominutters ryddeaktivitet om gangen. #2minutebeachclen mottar bilder fra hele verden, og Dorey fortalte at hashtagen har oversettelser til andre språk også. Som #2minutospormiplaya på spansk. Og fellesskapet som følger med på denne emneknaggen har blant annet klart å stoppe flere planlagte ballongslipp ved å informere arrangørene om konsekvensene.
To minutters innsats kan nok føles som en dråpe i havet, men som kjent, mange bekker små gjør en stor å, og Martin Dorey begynner å få tro på at noe så enkelt som en hashtag kan bidra til renere hav.