kretslopet-bladlogo-387-90

Miljøgiftig vinteridrett

Skismøring Per-Erik Schulze 2 AKPer-Erik Schulze i Naturvernforbundet er bekymret for miljøgifter i skismurning og impregneringer.Stoffene som gjør parkdresser, allværsjakker og andre skallplagg vann-, smuss- og fettavstøtende, og som også gir langrennsløpere super gli i skisporet, er verken bra for miljøet eller de som håndterer dem.

De per- og polyflurerte alkylstoffene (PFAS) finnes i de fleste impregneringer, og de finnes i produktene som «racingsegmentet» av skiløperne smelter inn i skisålen sin. I følge Naturvernforbundets Per-Erik Schulze har forskere fra Bioforsk funnet betydelige mengder av disse stoffene i Birkebeinerløypa og på startplassen på Rena. Og når snøen smelter, fordamper dette og spres over hele kloden. Mye ender i nordområdene og finnes igjen i isbjørner der.

Dette fortalte Schulze på konferansen Avfall Innlandet på Hafjell i slutten av januar. Nå har disse stoffene også vært å finne i andre produkter, blant annet i brannskum. Og de mengdene som har vært pøst ut i naturen i forbindelse med slukking av petroleumsbranner og brannøvelser på flyplasser, er nok av en helt annen størrelsesklasse enn nivåene i Birkebeinerløypa.

Christian Gløgård fra Swix Sport AS var også til stede på konferansen og fortalte hvordan Swix jobber med utfordringene i forbindelse med disse stoffene. Og om myndighetenes arbeid med forskriftsendringer, grenseverdier og innføring av forbud. Les mer om fluorerte hydrokarboner i vintersport og friluftsliv i neste nummer av Kretsløpet.