kretslopet-bladlogo-387-90

I gang med materialgjenvinning av trevirke

Burkhard Rüther, regionsjef Sør i Ragn-Sells, presenterte 23. mai selskapets opplegg for materialgjenvinning av trevirke på konferansen Skog og Tre. I første omgang skal 25 000 tonn flis av ubehandlet returvirke eksporteres til det internasjonale konsernet Kronospan, som skal produsere sponplater av flisa. Dette selskapet har produksjon i mange europeiske land, blant annet Latvia.

Les mer …

Frafaller erstatningskrav etter Revac-brannen

Som omtalt i Kretsløpet nr 2-2019 fremmet forsikringsselskapet Berkeley Insurance Nordic et krav på 145 millioner kroner mot Vestfold interkommunale brannvesen (VIB), fordi selskapet mente brannvesenet bidro til at skadeomfanget ved brannen på Revac i mai i fjor ble unødvendig stort. Nå trekker Berkley kravet og ber om unnskyldning for at det overhode ble fremmet.

Les mer …

Ny EE-avfallsbrann førte til evakuering

Natt til lørdag 23. mars førte en brann i EE-avfall hos Metallco på Gjøvik til at 68 av nabolagets beboere ble evakuert og til at Gjøvikbanen ble stengt. Brannen ble oppdaget av et varmesøkende kamera, få minutter senere brant det heftig med stor røykutvikling. Men brannvesenet kom raskt til stedet og hindret vesentlige bygningsskader.

Les mer …

Fortsatt kritisk avsetning for innsamlet plast

– I løpet av mine 15 år i bransjen har jeg aldri opplevd en så vanskelig avsetningssituasjon. Gate fee hos sorteringsanleggene er fordoblet og blir det verre nå må vi vurdere energiløsninger. Det sa Svein Erik Rødvik, leder for innsamling og gjenvinning i Grønt Punkt Norge på Avfall Norges gjenvinningsseminar.

Les mer …

Gjenvinningen videre nedover

SSBs avfallsregnskap for 2017 viser at veien fram til EU-målene for materialgjenvinning blir stadig lengre. Dette året ble 37 prosent av alt ordinært avfall materialgjenvunnet, 41,5 % om man inkluderer biologisk behandling. I "toppåret" 2011 var tilsvarende tall 50,6 prosent og vi må tilbake til 1999 for å finne en lavere andel materialgjenvinning.

Les mer …

Revolusjonerende papirsortering snart i gang

I løpet av få uker vil det nye helautomatiske papirsorteringsanlegget hos Norsk Gjenvinning på Haraldrud være i gang. Det skal garantert klare å sortere 20 tonn papp og papir i timen til 97,5 prosent rene fraksjoner.

Les mer …

Hydro vil gjenvinne elbil-batterier

På årets Grønn Konkurransekraftdag 5. mars presenterte Christian Rosenkilde fra Norsk Hydro selskapets prosjekt for gjenvinning av litiumbatterier. – Nye EU-krav og Norges posisjon på elbil-markedet gjør at vi tror dette kan bli et interessant forretningsområde, sa han.

Les mer …

Ville se hvor bilene ender

Samferdselsminister Jon Georg Dale inviterte seg selv til Stena Recyclings anlegg i Skien. Her fikk han se hvordan et fragmenteringsverk med 3000 Hk raskt kan forvandle bilvrak og komplekst jern til ny råvare. – Dette er med på å redusere miljøavtrykket fra biltrafikken så mye som mulig, sa statsråden.

Les mer …