kretslopet-bladlogo-387-90

Ung industridesigner vekker oppsikt


Arc 32 med designerNyutdannet industridesigner Evelyn Malinowska viser fram sitt diplomarbeid Arc32. Et stativ som forenkler bruken av avfallsbeholdere for bevegelseshemmede, barn og eldre.Da student Ewelyn Malinowska hadde praksis hos Berlin Stadtreingierung (BSR) fikk hun høre om problemene barn og bevegelseshemmede i rullestol hadde med å bruke avfallsdunkene i byen. Løsningen hennes ble Arc32 – et enkelt stilrent stativ som holder dunken på skrå og som omdefinerer måten beholdere kan brukes på.

IFAT mai-2014:

– Våre krav, i henhold til en industrinorm, er at brukerne skal ha barrierefri adgang til avfallsbeholderne og at innkastet ikke skal være høyere enn 85 cm over bakken, forteller T. Klöckner fra BSR. En vanlig avfallsbeholder tilfredsstiller ikke dette kravet og studenten ved Weissenee Kunst Høyskole i Berlin tok utfordringen og satte i gang med å lage en barrierefri adkomst.
Gjennom en lang rekke intervjuer med barn, eldre, bevegelseshemmede – og renovasjonsarbeidere – kom hun fram til Arc32.
– Stativet holder en 240 liters avfallsdunk i 32 graders vinkel. Slik reduseres innkasthøyden og en person med rullestol kommer helt inntil beholderen, forklarer hun. I tillegg festes lokket «bak fram» på stativet.
– Når man skal åpne lokket, holder det å skyve det bakover. Og det klapper ikke ned over fingrene dine når du skal putte oppi avfall. Lokket som ikke stod oppe var det mange eldre som klaget over, forklarer hun.
Malinowska forteller videre at renovasjonsarbeiderne var også fornøyd med at de lett kunne ta tak i beholderen uten å måtte snu den. Dessuten ble problemet med overfylling løst, for en skrå beholder rommer mindre enn en som står rett opp. At lokket var igjen på stativet hadde ingen betydning for dem. Arc32 er selvsagt patentert og Malinowska hadde stor pågang av bedrifter som ville drøfte utvikling og produksjon – for enn så lenge er produktet bare laget i ett eksemplar for visning på IFAT-messen. Muligens kan Malinowskas nedbetaling av studielån gå raskt?