kretslopet-bladlogo-387-90

Ny norsk avfallssamler testes i havner

Portbin SandefjordPortBin testes i Sandefjord havn.Fire havner i sør-Norge tester nå ut ny, norskutviklet teknologi for å samle opp søppel fra overflaten. – Det flyter alt for mye avfall i norske havner. Målet vårt er å samle opp mest mulig av denne søpla på en enkel måte, sier Trond Lindheim i Sandefjord-firmaet SpillTech.

Selskapets kjerneområde er oljevern, nå er kunnskapen derfra brukt til å lage en automatisk søppelinnsamler til bruk i havners «vrak-viker», områder der strøm, vind, flo og fjære får flytende søppel til å samle seg. Den nye søppelinnsamleren, som har fått navnet PortBin Fixed, er utviklet i løpet av det siste året, i samarbeid med Sandefjord havn og med støtte fra Innovasjon Norge.
– Innsamleren lager et sug i overflaten som gjør at den kan samle opp flytende avfall. Søpla samles i en beholder på 30 liter, som så tømmes manuelt når det trengs. Noe av det viktigste under utviklingsarbeidet har vært å sørge for at utstyret blir enkelt å håndtere, samtidig som det er robust nok til å tåle omgivelsene, sier Lindheim. Selv inne i en havn skaper sjøvann, vind og bølger ganske tøffe betingelser.
Søppelinnsamleren drives av landstrøm. Det foregår nå en test i havnene i Kristiansand, Bergen og Bærum, foruten Sandefjord, men kommersiell lansering skal være nært forestående.
Mer informasjon her. 

Portbin dagens fangstAvfallet samler seg i en bøtte som må tas opp og tømmes manuelt.