kretslopet-bladlogo-387-90

Gullklypa til Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet

Per Erik SchulzeStrandryddingsveteranen Per-Erik Schulze fra Naturvernforbundet var stolt og glad over å bli tildelt miljøprisen Gullklypa 2017.Miljøprisen Gullklypa deles hvert år ut til en person eller organisasjon som har gjort en eksepsjonell innsats mot forsøpling. På Hold Norge Rent-konferansen på Voksenkollen 7. februar ble prisen for 2017 tildelt marinbiolog Per-Erik Schulze i Naturvernforbundet.


Det var Oslos byråd for miljø og samferdsel Lan Marie Berg som delte ut prisen. – Han har vært en tydelig røst og hatt stort engasjement for miljøet helt siden jeg ble født, sa hun. Det betyr at Schulze har vært engasjert i miljøbevegelsen siden 1987, de siste ti årene har han vært ansatt i Naturvernforbundet og spesielt engasjert i arbeidet mot marin forsøpling.


Per-Erik Schulze er fra Kragerø og i 2015 sto han i spissen for å finne ut hvor mye søppel som driver i land langs Telemarkskysten. Seks strender i Porsgrunn, Bamble og Kragerø ble systematisk ryddet over tid for å få oversikt over mengder og kilder til forsøplingen. Han har også vært særlig opptatt av å kartlegge kildene til marin forsøpling og i sin lille takketale vektla han hvor viktig det er å registrere og vise fram hva man faktisk finner under opprydningsaksjonene, ikke bare kjøre det bort. – Og da ser vi at det er mange næringer som ikke har gjort jobben sin, men også at vi vanlige forbrukere har ansvaret for en betydelig del, sa han.


I 2015 etablerte Schulze Facebook-siden «2 minutters strandrydding Norge» for å samle og systematisere publikumsobservasjoner. Siden har som mål å motivere til opprydding og få kunnskap om de mest dominerende utslippskildene. Den har mer enn 2000 medlemmer og inneholder 1500 bilder av hva folk har funnet.