kretslopet-bladlogo-387-90

Minst 115 døde på søppelfyllingen i Addis Abeba

RedningsarbeidRedningsarbeidet på Koshe-fyllinga utenfor Addis Abeba følges av hundrevis av fortvilte pårørende. Foto Mulugeta Ayene/AP/NTB/Scanpix.Fem dager etter raset på søppelfyllingen Koshe Garbage i Addis Abeba graves det fortsatt ut omkomne, de fleste kvinner og barn som bodde og hadde sitt levebrød på fyllinga.

Søppelfyllingen i utkanten av Etiopias hovedstad har tatt imot avfall fra byen i mer enn 50 år, inntil 300 000 tonn pr år. Det er fylt avfall i opptil 40 meters høyde på et område på 360 daa. Deponiet ble stengt for noen år siden fordi myndighetene mente det ikke var plass til mer. En ny avfallsplass ble etablert i naboregion, men den ble stengt for noen måneder siden etter at lokale bønder protesterte og blokkerte adkomsten.

Dermed ble deponeringen på Koshe Garbage tatt opp igjen og det framholdes at dette kan ha utløst det tragiske raset. Foruten mennesker som plukket søppel på fyllinga ble også 49 av de provisoriske boligene ved foten av fyllinga begravd av raset.

Det har pågått redningsarbeid med gravemaskiner og frivillige siden raset skjedde 12. mars. Mange pårørende og slektninger av de savnede har fulgt arbeidet og ifølge nyhetskanalen Aljazeera har det har oppstått tumulter mellom redningsarbeiderne og utålmodige pårørende som mener arbeidet går for smått. Ordføreren i Addis Abeba, Diriba Kuma, sier 37 mennesker er reddet ut i livet og får behandling på sykehus.

Med sine tett opp mot 100 millioner innbyggere er Etiopa Afrikas nest mest folkerike land. Det er det eneste landet i Afrika som ikke har vært kolonisert, bortsett fra noen år med italiensk okkupasjon før annen verdenskrig. Etter årtusenskiftet har det fattige landet hatt stor økonomisk framgang og gjennomsnittlig levealder har økt fra 45 til 56 år. Sist høst brøt det imidlertid ut opptøyer blant et par av landets mange folkegrupper og myndighetene har innført unntakstilstand, for første gang på 25 år.