kretslopet-bladlogo-387-90

Topptung åpning av Mjøsanlegget

Da det nye Mjøsanlegget ble offisielt åpnet torsdag, var det ved hjelp av både Klima- og miljøministeren og stortingspresidenten. Og det var ikke det eneste biogassanlegget som hadde åpningsmarkering denne uka.

Stort president og minister på bilStortingspresident Olemic Thommesen og klima- og miljøminister Vidar Helgesen fikk en kort prøvetur på renovasjonbil, og syntes det var stas. - Jeg har drømt om å få kjøre slik bil siden jeg var barn, fortalte Helgesen. Foto: Hanne Cathrine Worup
Ikke mindre enn tre nye biogassanlegg har blitt offisielt åpnet denne uka. På mandag åpnet Kong Harald Norske Skog Saugbrugs biogassanlegg i Halden, og på torsdag ble både IVARs biogassanlegg Grødaland og Mjøsanlegget på Lillehammer åpnet.
På Lillehammer var det Klima- og miljøminister Vidar Helgesen som sto for åpningen av det nye Mjøsanlegget, og han hadde med seg stortingspresident og lillehamring Olemic Thommesen til å klippe snora for GLØRs anlegg for oppgradering av biogassen.
– Avfall, møkk og søppel har en helt annen betydning i dag enn det hadde for noen år siden. Bare det siste året har statsministeren, kongen og nå stortingspresidenten åpnet biogassanlegg og hyllet møkk og søppel og matavfall. Synet vårt på hva som er ressurser er i endring, slo Helgesen fast.
Han roste eierne av Mjøsanlegget for å gå i front. – Det som her var et av de første anleggene for biogass i Norge, var en pioner. I dag åpner vi offisielt neste generasjon. Nå har vi biogassanlegg som standard flere steder i landet. De som bygger biogassanlegg rund omkring i landet i dag står på skuldrene til de som startet tidlig, sa han.
Som servering på den store dagen fikk gjestene mat som – riktig nok i god tid - var reddet fra sjakta.
Eierne, Werven og HelgesenEierne av Mjøsanlegget representert ved Gøran Løkken i Midt-Gudbudbrandsdal Renovasjonsselskap, Stein Giæver i GLT- avfall, Bjørn Erik Jønsberg i SØIR, Inge Morten Haave i GLØR og Grethe Olsbye i Sirkula sammen med daglig leder i Mjøsanlegget Tom Werven (foran) og Klima- og miljøminister Vidar Helgesen til høyre. Foto: Karine Bogsti– Maten dere får servert er laget av Hamar Catering. Den består av mat som er i ferd med å gå ut på dato, og er hentet fra butikker på Hedmarken siste uka. Maten er fryst, tørket og oppbevart med Mattilsynets godkjenning slik at den kan serveres i dag. Vi ønsker at det skal gi inspirasjon til alt det gode en kan lage av tørt brød, tacorester, poteter og så videre. Men rester blir det alltid, og da er det viktig med riktig og miljøvennlig viderebehandling, sa Sirkulas direktør Grethe Olsbye i sin gratulasjonstale.
Mjøsanlegget har allerede vært i drift et års tid. Det er eid av de interkommunale avfallsselskapene GLØR, Sirkula, GLT-avfall, SØIR og Midt-Gudbrandsdal Renovasjonsselskap. Les mer om det nye anlegget her.