kretslopet-bladlogo-387-90

Stadig flere vil halvere matsvinnet

Elvestuen og Våge Cirkle KKlima- og miljøminister Ola Elvestuen og Ann Helen Våge fra Cirkle K har nettopp skrevet under på avtalen som forplikter bensinstasjonskjeden til å redusere matsvinnet fra sine 450 stasjoner.Stadig flere aktører innen matproduksjon og servering slutter seg til bransjeavtalen som forplikter aktørene til å redusere matsvinnet med 50% innen 2030. Under et arrangement i Klima- og miljødepartementet 15. mars skrev 17 nye aktører under sammen med klima- og miljøminister Ola Elvestuen.

 

Blant dem som nå undertegnet var bensinstasjonskjeden Cirkle K, kantinekjeden ISS og produsentene Leif Vidar og Maarud. Totalt har nå 60 ledende aktører i matbransjen forpliktet seg til å måle og levere data på sitt matsvinn og jobbe med – og rapportere på – reduksjonstiltak i egen virksomhet. Alle dagligvarekjedene er nå med. Det samme er matvareprodusenter som Tine, Q-meieriene, Kavli, Nortura, Orkla og Finsbråten, samt hotellkjedene Nordic Choice, Scandic og Thon. De store kantinekjedene Sodexo, Eurest og ISS er også med.


Fem departementer og 12 bransjeorganisasjoner skrev i juni i fjor under avtalen om å minske matsvinnet og flere slutter seg altså til nå. Og arbeidet har allerede begynt å gi resultater, etter at temaet matsvinn for alvor kom på dagsorden. Matsvinnet ble ifølge Østfoldforskning redusert med 12 % fra 2010 til 2015 og ytterligere 4 % i 2016.

Men det ble også presentert tall som viser at to tredeler av matkastingen skjer i privathusholdningene, som altså ikke har skrevet under noen avtale. Ola Elvestuen la da også i sin tale vekt på det ansvaret hver enkelt av oss har, i alle de roller vi opptrer. – Før lette jeg etter varene med lengst holdbarhet i butikken, nå tar jeg gjerne de som først går ut på dato, sa han. Elvestuen roste også ”den norske modellen” med godt samarbeid mellom næringsliv og myndigheter og nevnte ikke Stortingets vedtak om å utrede en lov om matkasting med et ord. Hva som vil skje dersom underskriverne ikke klarer å halvere sitt matsvinn innen 2030 ble heller ikke berørt.

Men det ble servert vafler, som det ble opplyst delvis besto av grøt- og bananrester fra departementets kantine. Og de smakte helt ok.