En hel gate med byggevarer til ombruk

Fem hus i ei gate i Bodø skal rives for å gi plass til nye leilighetsbygg. Iris Ombrukssentral «tok over» husene i fem dager.

– Vi er nå midt i Gjenbruksuka og i forbindelse med dette har vi arrangert noe vi tror er Norges første ombruksgate, forteller Pernille Devold Kolsing som er markedsrådgiver hos Iris Salten.

Et av husene i Tolder Holmers vei som skal rives.

Det dreier seg om fem bolighus som skal rives, en ny bydel skal bygges og noe må vike. Iris Ombrukssentral, et satsningsområde for ombruk av byggevarer i Salten, har dermed «tatt over» husene i fem dager og tilrettelagt for salg av alt som finnes i og utenfor husene; støttemurer, ovner, kjøkkeninnredninger og vinduer. Alt det man ser i huset har vært til salg.

Avfallsbransjen er i omveltning, og i Iris-konsernet er det en stadig økt satsning på gjenbruk. Da Iris Ombrukssentral fikk henvendelse fra Molobyen hvor de tipset om fem hus som skal rives for å gi plass kom ideen om å lage en ombruksgate.

– Iris Ombrukssentral er et samarbeid mellom Retura Iris og Iris Produksjon, selskapet som drifter Vikan avfallsanlegg. Dette konseptet passet perfekt inn i Gjenbruksuka, som setter fokus på nettopp det å få ned forbruket vårt, sier Ole Jørgen Nordbakken på selskapets nettside. Han er salgssjef i Retura Iris.

Ole Jørgen Nordbakken og Jens Selnes ved en av kjøkkeninnredningene som er til salgs i Ombruksgata. Foto Retura Iris

Fem hus skal rives i Tolder Holmers vei for å gi plass til utbyggingen av den nye bydelen, Molobyen. Og det er mye av byggene som fortsatt er brukbart. Eksempler på dette er møbler som står igjen og fastmontert interiør som kjøkken- og badeinnredninger, vinduer og dører som er relativt nye, gulv, ildsteder og så videre.

– Vi er på god vei inn i et skille når det kommer til hvordan folk ser på avfall, spesielt i slike riveprosjekter. Vi får allerede mange henvendelser fra rivebransjen som har hus og bygninger som de tenker bør kunne strippes for brukbart materiale før det rives ned. På mange måter er vi litt tilbake til en tankemåte som de hadde for 100 år siden; det å ta vare på det som fortsatt har en bruksverdi. Forskjellen er at i dag må vi tenke slik fordi vi er på vei inn i et overforbruk, og før i tiden var det mangel på penger som gjorde at man sparte på det man hadde, sier Nordbakken.

En reportasje på NRK Nordland viser at tilbudet slo an blant publikum.

Ombrukssentralen har eksistert en god stund, men er fortsatt i en slags startgrop.

– Veien har hittil blitt til mens man går, vi har blant annet et samarbeid med Frem Bodø og har et eget lager for brukt byggemateriale i deres lokaler i Snekkerveien. Hvis det er bedrifter eller privatpersoner som ønsker å levere brukt byggmateriell er det bare å ta kontakt, forklarer Jens Selnes, som er prosjektleder for Iris Ombruk og ansvarlig for Ombruksgata.

– Vi har også samarbeidet med Coop Nordland da de flyttet Obs! Bygg til Mørkved. Da håndterte ombrukssentralen inventaret i butikken og sørget for et utsalg av dette. Det viktigste for enhver idé er jo om den har livets rett og at det er flere enn bare du som ser verdien av den. Og det ser vi at ombrukssentralen har, og vi er glade for all den entusiasmen og samarbeidet som vi har hatt hittil, sier han.

Les også Kretsløpets reportasje om ombrukssatsingen til Iris Salten i Kretsløpet nr 4 2024

Skroll til toppen