Samlet 11,2 tonn plastrør på fire måneder

De første resultatene fra Nordiske Plastrørgruppen Norge (NPG Norge) sitt prosjekt for å etablere en ny sirkulær løsning for plastrør er inne. Etter om lag fire måneder med innsamling fra fire pilotprosjekter er resultatet 11,2 tonn høyverdig plast, nå skal plasten bli til nye rør.

Styreleder i NPG Norge, Sverre Tragethon

Vi trodde det var et potensial her, og det har vi fått bekreftet. De 11,2 tonnene entreprenørene nå har samlet inn viser markedet at det er verdifulle ressurser vi kan sortere ut fra avfallet. Dette er bra for lommeboka, men ikke minst for klima og miljøet, sier Sverre Tragethon, styreleder NPG Norge og daglig leder i Hallingplast i en pressemelding.

I slutten av august ble pilotprosjektene avsluttet og alle plastrørene kjørt til Norsk Gjenvinnings anlegg i Sem for sortering. I løpet av en dag sorterte medarbeidere fra NPG Norge sine medlemmer (plastrørprodusentene), Norsk Gjenvinning og Mepex, til sammen 11,2 tonn plastrør fordelt på materialene PVC, PP og PP. Resultatene fra sorteringen viser at det i disse fire pilotprosjektene var sortert ut mest PE-rør. Av de 11,2 tonnene som ble sortert, utgjorde PE-rørene 8,5 tonn.

– Det er spennende å delta i helt konkrete prosjekter for å bringe bransjen nærmere sirkulære løsninger. Takket være god kommunikasjon på anleggsplasser, og dedikerte ansatte har vi fått samlet inn store mengder. Det er positivt for bransjen vår at vi har leverandører som går sammen og tenker på håndtering av produktet i hele livsløpet, sier Bård Anders Hansen, produksjonsleder i Skanska.

Det har vært innsamling av plastrør på to av Skanska sine anleggsplasser, hos AF Gruppen, NCC og Betonmast.

– Dette er en suksess fordi vi har hatt med oss engasjerte ledende entreprenører, som har dedikerte ansatte. Entreprenørene har vært flinke med sorteringen på bygge- og anleggsplassene. De har greid å holde containerne tilnærmet fri for annet plastmateriale og avfall, skryter styreleder Tragethon i NPG.

De sorterte plastrørene er allerede lastet på trailere og er på vei til neste ledd i verdikjeden. Den norske bedriften Oceanize skal resirkulerer plastrørene til to ulike PE-materialer og ett PP-materiale. For å få resirkulert PVC-rørene, må de sendes til Vanwerven i Nederland da ingen kan håndtere dette i Norge.

Når prosjektet mottar granulat fra Oceanize og PVC-pulver fra Vanwerven, skal NPG-medlemmene Pipelife og Hallingplast testprodusere nye rør og rørdeler av det resirkulerte materialet.

– Målet er å få slutt på utsortering av plastrør i avfall, vi vil ha det inn i vår verdikjede som råstoff. Skal vi nå klimamålene våre må vi lage sirkulære verdikjeder. Nå skal vi se på hvordan vi får på plass en nasjonal løsning allerede fra 2025. Det tror jeg vi skal få til, sier Tragethon.

NPG Norges prosjekt er finansiert med støtte fra Handelens Miljøfond, og en betydelig egeninnsats.

Skroll til toppen