Flere gjenvinningsaktører inn i næringsklyngen NWC

– Trevirke utgjør 10 % av avfallet vi håndterer. Gjennom samarbeidet i klyngen håper vi å utvikle alternativer til å la trevirket gå til energigjenvinning, sier Katrine Gilje Aalstad, leder i Innsikt, som er et samarbeid mellom fem interkommunale renovasjonsselskaper.

I den nye strategien til Norwegian Wood Cluster har sirkulære løsninger fått sterkere plass. Ett av de strategiske målene til klyngen er å utvikle framtidens bærekraftige byggeløsninger i tre og styrke sirkulært fokus. Dermed er det meget relevant å komplettere verdikjeden som er representert i klyngen med bedrifter som er langt ut i verdikjeden, opplyses det i en nyhetssak fra NWC.

Innsikt er et samarbeid mellom de interkommunale renovasjonsselskapene GLØR, SØIR, HRA, Horisont og Sirkula som dekker til sammen 20 kommuner i Innlandet, Buskerud og Akershus. Innsikt-selskapene har til sammen ca 400 ansatte med ulik fagbakgrunn. 

– I Innsikt er vi opptatt av å øke materialgjenvinningsgraden og finne nye løsninger for trefraksjonen. Derfor ønsker vi å jobbe sammen med andre aktører i verdikjeden for å både redusere mengden trevirke og finne andre bruksområder for kassert virke, sier leder   i Innsikt.

– Bedriftene som deltar i Innsikt jobber aktivt for å samordne avfallsvolumene sine, slik at de kan være leverandør av større volum tilpasset mulige industrialiseringsprosesser. Sammen har vi ambisjoner om å øke sirkulariteten innenfor flere av våre avfallstyper og vi har allerede prosjekter knyttet til gjenbruk av blant annet byggevare, sier Aalstad.

Klyngeleder Berit Sanness ønsker Innsikt velkommen som medlem i NWC. Foto Astri Kløvtad

Klyngeleder Berit Sanness ønsker Innsikt velkommen som medlem i Norwegian Wood Cluster.
– Skal vi lykkes med nye sirkulære løsninger er det bl.a. nødvendig å få med flere aktører som befinner seg langt ut i verdikjeden, der hvor trevirket i dag defineres som avfall og går til energigjenvinning. Det er derfor veldig positivt at Innsikt ønsker å bli medlem i Norwegian Wood Cluster, sier Berit Sanness.

– I tillegg til å redusere avfallsmengden, må vi tenke nytt, slik at trevirke som i dag brennes, kan materialgjenvinnes og bidra til økt verdiskaping og lavere klimafotavtrykk, sier Sanness.

Formelt er det styret i Norwegian Wood Cluster SA som behandler søknad om medlemskap i klyngen. Innsikt ble tatt opp som medlem under styremøtet 16. september 2024.

Kilde: Norwegian Wood Cluster

FAKTA: Norwegian Wood Cluster

Norwegian Wood Cluster (NWC) ble stiftet august 2017 og er organisert som samvirkeforetak med kontoradresse på Mjøstårnet i Brumunddal, Ringsaker.

NWC eies av Glommen Mjøsen Skog SA, Statskog SF, G3 Gausdal Treindustrier SA, Moelven Industrier ASA, Hunton Fiber AS, Forestia AS, Kontur Arkitekter AS, Begna Bruk SA, NTNU Gjøvik, Alvdal Skurlag AS, Treteknisk, Høgskolen i Innlandet, Tretorget AS, Norsk Massivtre AS, Skogbrukets Kursinstitutt, SpareBank 1 Østlandet, TreFokus, Viken Skog SA, NMBU, NIBIO, Sweco, DNB Bank ASA, Norconsult AS Region Innlandet, Green House AS, Dynea AS,  ARE Treindustrier AS, KLP, Østlandet Gjenvinning AS, Vyrk Innovasjon AS, Oslotre AS, Ny Struktur AS, Sintef AS, Eidsiva Bioenergi AS, Bergene Holm AS, Stangeskovene

Kilde: NWC

Skroll til toppen