Brannen på Ragn-Sells anlegg for mottak av bildekk på Skjerkøya i Bamble som startet tirsdag kveld er fortsatt ikke slukket.
– Vi jobber fortsatt med slukking her ute. Vi får stadig litt mer oversikt og det er blitt litt mer luftig og hvit røyk. Det er et godt tegn, sier Morten Meen Gallefoss i Grenland brann og redning til Telemarksavisa.
Det er foreløpig for tidlig å si hvor lenge slukkingsarbeidet vil pågå. – Vi ser for oss en linje frem til fredag. Kanskje lenger, sa politiets innsatsleder på stedet, Bård Pedersen til NRK onsdag kveld.
Fremdeles er det ifølge TA et 20-talls mannskaper fra brannvesenet som jobber på stedet.
Den første natten var mellom 70 og 80 mannskaper i aksjon på stedet, og det ble jobbet intenst med å hindre spredning til blant annet nabobedriften Wector Yachting, skriver Varden. Om lag 150 båter er til vinterlagring der.
Et arbeid med å fjerne masser er satt i gang og det fremstår som dette har god effekt på slokkeinnsatsen, meldte operasjonsleder Espen Reite i Sør-Øst politidistrikt natt til torsdag.
Det antas at brannen startet i en kvern og spredte seg videre til flere hauger med dekk og kvernede masser. En lagerhall som tilhører Ragn-Sells skal ha gått med i brannen, melder avisa Varden.
En politietterforskning av hva som har skjedd skal iverksettes.
Brannen førte og fører fortsatt til store mengder røyk og folk blir bedt om å holde seg unna og holde dører og vinduer lukket. Det er ikke meldt om personskader i forbindelsen med brannen.
NRK opplyser at Statsforvalteren i Vestfold og Telemark har gitt Ragn-Sells tillatelse til blant annet å ta imot og mellomlagre 50 000 tonn med dekk og dekklipp og inntil 75 tonn med farlig avfall. I tillegg har de et behandlingsanlegg for vrakbiler.
Statsforvalteren og Kystverket har i hatt møte med virksomheten om håndteringa av situasjonen.
– Vi drøftet blant annet behovet for overvåking, vannprøvetaking og tiltak for å begrense forurensinga, sier Grethe Helgås, direktør for miljøavdelinga hos Statsforvalteren i Vestfold og Telemark til NRK
– En slik hendelse har et potensial til å forurense både vann, grunnen og lufta, sier Ingrid Lauvrak, vaktleder i Kystverket. Hun sier det vil spre seg sot og aske gjennom lufta som kan skade miljøet, men slukking med vann i et slikt anlegg vil også føre med seg forurensing. – Det vil nå sjøen, og så store mengder slokkevann er umulig å samle opp.
Ragn-Sells må kartlegge konsekvensene for miljøet når brannen er slukket.
Bildene er tatt av Grenland brann og redning. De viser det store omfanget brannen har hatt, men også at de har lyktes i å skjerme mange tusen bildekk fra flammenes rov.