BioBag selges til italienske Novamont

BioBag har levert nedbrytbare matavfallsposer til norske avfallsselskapet i mer enn 20 år. Eierskiftet kommer ikke til å endre på det.

Biobag-gruppen, som er en ledende produsent av nedbrytbar plast, er solgt til det italienske selskapet Novamont. Men BioBag skal beholde både navnet og sitt hovedkontor i Askim.

BioBag har sine røtter i Rognan i Salten, der Jørn Johansen i selskapet Polarplast rundt 1990 fikk idèen om å lage plastposer av maisstivelse. Han fikk med seg SND Invest, kompisene Ivar og Ove Jansen og den svenske gründeren Olle Westerlund og etablerte verdens andre biopose-fabrikk på Rognan. Den svenske eieren Leif Anderson solgte siden Polarplast til en ny eiergruppe med Westerlund i spissen. Navnet ble endret til Polargruppen og noen år senere til Biobag International AS. Men produksjonen på Rognan ble etter hvert for dyr og i 2014 ble det etablert en ny fabrikk på Dagø i Estland. I dag har BioBag 135 ansatte og omsetningen i 2020 var rundt 450 millioner kroner. På hovedkontoret i Askim er det ti ansatte.

Nedbrytbar plast er også et viktig område for Novamont som blant annet leverer råvaren til BioBags produksjon. Selskapet har ekspandert kraftig de siste årene og omsatte i fjor for 3,5 milliarder kroner. Daglig leder Kjell Ivar Bache i BioBag er ytterst positiv til oppkjøpet: – Vi har vært nære partnere i en årrekke, så for BioBag og de ansatte er dette som å komme hjem. Oppkjøpet er en anerkjennelse av jobben vi har gjort og vil gi oss økt styrke i markedet, sier han til Smaalenenes Avis.

Novamont har sitt hovedkontor i Novara, en by med drøyt 100 000 innbyggere i Piemonte i Nord-Italia.

– I mer enn to årtier har vi satt den høyeste standarden innenfor komposterbare bioposer for håndtering av organisk avfall i norske kommuner. Vårt fokus vil fortsatt være å levere produkter av høy kvalitet til våre kunder, og våre nye eiere ser det som en stor fordel at vi gjennom så mange år har vært tett på sluttkundene og har gitt råd til norske kommuner, sier Bache videre.

På spørsmål om prisen Novamont måtte betale svarer Bache: – Det kan jeg ikke uttale meg om, men jeg tror eierne er fornøyd.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE