Skien kommune forventet utbytte fra Bjorstaddalen, et selskap kommunen eier hundre prosent. Men allerede tidlig i 2024 ga selskapet beskjed om at det ikke ville skje. De fortalte bare ikke hvorfor. Da ble det bråk.
Det er Telemarksavisa som skriver dette. Skien kommune har vært vant med å få utbytte fra selskapet Bjorstaddalen. Det har vært en sikker inntektskilde for kommunen i mange år. Først 6,5 millioner kroner i året, deretter 13 millioner kroner.
Dermed ble overraskelsen stor da selskapet tidlig i fjor ga beskjed om at det ikke ville komme noe utbytte for 2024. Noe som fikk det politiske miljøet til å reagere, ikke minst det politiske borgerlige flertallet, som hadde regnet med disse inntektene for å få budsjettet for 2024 og 2025 til å gå opp.
Ikke hele sannheten
Da den daværende styreleder Ole Geir Hoppestad, bystyrepolitiker for Arbeiderpartiet, ga beskjed om at: «Det er ingen krise for oss om kommunen tar ut utbytte i år og neste år. Men vi ber om få å beholde pengene i selskapet. Vi vil investere disse pengene i nye prosjekter, blant annet for å kunne sortere mer avfall», så var ikke det hele sannheten.
For sannheter er at selskapet ikke får lov til å betale ut utbytte av sin bankforbindelse. Banken har nemlig gitt selskapet et lån, med klausul om at utbytte ikke betales ut. Noe avisa Varden kunne fortelle om i begynnelsen av desember.
Deretter ble det flere lukkede møter i formannskapet i Skien. Det kom heller ingen protokoller fra vedtak som ble fattet.
Så ble Ole Geir Hoppestad kalt inn på teppet av ordfører, fikk beskjed om at han ikke hadde eiers tillit og gikk av som styreleder. Deretter har ordfører Marius Roheim Aarvold startet jakten for å finne ut hvem i formannskapet som har lekket til Varden.
Behov for investeringer
Men hvorfor selskapet endte der de var, med å si at de ikke ville betale ut utbytte for 2024 er imidlertid ikke så hemmelig. Selskapet har hele tiden vært åpne på at de hadde behov for store investeringer. Men man glemte å fortelle eierne om hvorfor.
For lånet som selskapet tok opp, som fikk en klausul, har selskapet vært nødt til å ta, for å klare å gjennomføre tiltak de er pålagt Statsforvalteren.
Og selv om kommunen så gjerne vil, så ser det ut til at de må vente til det er generalforsamling før man får svar på om man får utbyttet man ønsker eller ikke.
I september kunne TA fortelle om hvorfor styret i Bjorstaddalen mente det ville være feil å betale ut utbytte. Da ble det sendt en redegjørelse til ordfører.
I redegjørelsen som konserndirektøren og styret sendte til kommunen i september, vises det til store investeringer som allerede er vedtatt for å utvikle selskapet.
I tillegg har det kommet miljøkrav fra Statsforvalteren og innstramming av lovverket, som gjør at det er behov for ytterligere store investeringer.
Miljøkravene innebærer blant annet at alt avfall som skal gjenvinnes må håndteres innendørs. Dette medfører nye investeringer i bygg for plast, metaller og restavfall ved anlegget.
Det er også krav til rensing av sigevann. Tomten til dette er klargjort, men de har ikke fått klarhet fra Statsforvalteren i hvor langt de må legge rør ut i fjorden. Nettopp dette vil ha stor betydning for kostnadene, som foreløpig er beregnet til 15 millioner.
Styret har vedtatt kjøp av en tomt på 85 mål til å kunne gjennomføre nødvendige investeringstiltak. Denne tomta hadde en opparbeidelseskostnad på 50 millioner kroner.
Kontrakten med Renovasjon i Grenland på omlasting av matog restavfall fra husholdninger innebar investering i et nytt bygg til rundt 45 millioner kroner.
I tillegg har styret vedtatt å etablere en fabrikk for gjenvinning av industriavfall, som vil skape ytterligere 20 arbeidsplasser. Denne fabrikken har en pris på cirka 150 millioner kroner.
– Dette betyr at selskapet totalt har et stort investeringsbehov i flere bygg og anlegg de neste årene, som trengs for å ivareta kravene fra Statsforvalteren, samt sikre vekst og framtidig avkastning, skriver direktøren og styret i redegjørelsen.
Les også: Kommunedirektøren i Skien foreslår å selge Bjorstaddalen