Tekstilavgift på nye klær, reparasjonsordning for elektronikk og avgift på plastemballasje er blant anbefalingene i en ny rapport.
Mandag 26. mai overrakte ekspertgruppen sin rapport til klima- og miljøminister Andreas Bjelland Eriksen.
Regjeringen satte ned ekspertgruppen våren 2024. Den fikk blant annet i oppdrag å utrede virkemidler for å ta bedre vare på ressursene våre, og foreslå eventuelle endringer i dagens virkemiddelbruk. Ekspertgruppen ble også bedt om å se på endringer i skatte- og avgiftssystemet, og spesifikt utrede en tekstilavgift.
Totalt kommer ekspertgruppen med 79 anbefalinger for tiltak i syv ulike verdikjeder i Norge. Dette er noen av forslagene.
- EU går foran i utviklingen av regelverk som fremmer sirkulære løsninger. Norge må fortløpende og så raskt som mulig gjennomføre relevant EU-regelverk i EØS-avtalen
- Avgift på plastemballasje. Den skal stimulere til materialgjenvinning og redusere plastforbruket. Avgiften bør avhenge av mengden materialgjenvunnet plast som benyttes i emballasjen.
- Bransjeordning for reparasjon av elektronikk. Støtte til reparasjoner bør gis som direkte støtte. Det er mer effektivt enn fritak av moms.
- En avgift på tekstiler. Den skal være basert på vekt og antall enheter. Hensikten er å redusere forbruket av nye tekstiler i Norge. Ved å redusere etterspørselen etter nye klær, reduseres også utslipp og avfall fra industrien.
- Utvidet produsentansvar som et avfallsforebyggende tiltak. Det betyr at produsenter har ansvar for produktene sine – ikke bare når de lager og selger dem, men også etter at de er blitt brukt og kastet.
– Det er gjort et solid faglig arbeid og regjeringen vil raskt gå i gang med å følge opp anbefalingene. Vi vil også sende rapporten ut på høring. Anbefalingene angår både folk, bedrifter og ulike aktører, så det er viktig for oss å få deres innspill, sa klima- og miljøministeren da han mottok rapporten.
Ekspertgruppen har bestått av leder Brita Bye (SSB), Marit Aursand (SINTEF), Thomas Hartnik (NIBIO), Henrik E. Kolderup (Borgarting lagmannsrett), Ola Kvaløy (UiS), Jarle Møen (NHH) og Kristine Nore (Omtre).
Kilde: Pressemelding fra Regjeringen
Du kan lese rapporten her: Ikke rett fram