EUs første fabrikk for storskala gjenvinning av fosfor påbegynt

Det første spadetaket ble tatt for Tysklands første fullskalaanlegg for resirkulering av fosfor fra kloakkslam den 26. mai. Ved hjelp av svenskutviklet teknologi vil den nye fabrikken i Schkopau redusere EUs avhengighet av importert fosfor – en ressurs som er helt avgjørende for matforsyningen vår.

– Hvis vi mener alvor med å bygge et bærekraftig samfunn, må vi bruke ressursene vi allerede har utvunnet om og om igjen. Dette gjelder spesielt kritiske råvarer som fosfor, sier Lars Lindén, administrerende direktør i Ragn-Sells i en pressemelding.

Fosfor er en avgjørende ressurs for landbruket, men EU er for tiden i stor grad avhengig av importert fosfor, hovedsakelig fra land som Russland og Marokko. Ved å gjenvinne fosfor fra asken fra forbrent kloakkslam, vil anlegget i Schkopau styrke matsikkerheten og bidra til en mer sirkulær og robust europeisk økonomi.

Det nye anlegget skal produsere RevoCaP – et rent fosforprodukt utviklet av Ragn-Sells innovasjonsselskap EasyMining. Teknologien gjør det mulig å gjenvinne over 90 prosent av fosforet i kloakkslam. Prosessen gjenvinner også andre stoffer, som jern- og aluminiumsforbindelser for gjenbruk i avløpsrenseanlegg, samt sand. I motsetning til mange andre metoder fjerner teknologien en rekke forurensende stoffer fra kretsløpet, i stedet for bare å binde eller fortynne dem.

– Med denne investeringen lukker vi kretsløpet til en av landbrukets viktigste ressurser. Schkopau-anlegget reduserer EUs importavhengighet og bidrar til mer bærekraftig og uavhengig matproduksjon, sier Jan Svärd, administrerende direktør i EasyMining.

Tyskland var først i EU med å innføre lovkrav for gjenvinning av fosfor fra kloakkslam. Fra 2029 må alle kloakksrenseanlegg gjenvinne mesteparten av fosforet fra slammet. Anlegget i Schkopau gjør det mulig å oppfylle dette kravet og viser vei for storskala næringsstoffgjenvinning i hele Europa. Selv om produktet RevoCaP oppfyller renhetskravene for bruk i dyrefôr, forbyr de nåværende EU-forskriftene – som ble innført under kugalskapkrisen – fortsatt resirkulert fosfor i dyrefôr.

Bærekraftssjef i Ragn-Sells, Pär Larshans

– Forbudet mot resirkulert fosfor i dyrefôr betyr at EU effektivt kveler nye investeringer i sirkulær innovasjon. Ved å ganske enkelt oppdatere et utdatert vedlegg til fôrlovgivningen kan EU skape en grønn milliardindustri, lukke fosforsløyfen og styrke sin uavhengighet og konkurranseevne, sier Pär Larshans, bærekraftssjef i Ragn-Sells Group.

Resirkuleringsanlegget bygges av joint venture-selskapet Phosphorgewinnung Schkopau (PGS), eid av EasyMining (en del av Ragn-Sells Group) og det tyske infrastrukturselskapet Gelsenwasser. Anlegget vil ha en kapasitet på 30 000 tonn aske per år og bygges ved DOW ValuePark i Schkopau. Det forventes å være i drift i 2027.

Anlegget i Schkopau vil være det første i verden som bruker Ash2Phos-teknologien i full skala. Et andre Ash2Phos-anlegg er planlagt i Helsingborg, med driftsstart i 2028.

Les også: Investeringsbeslutning tatt for fosforgjenvinning i Helsingborg

Skroll til toppen