Quantafuel reddes av oppkjøp

K +

Quantafuels anlegg i Skive i Danmark har hatt mange tekniske problemer og stadige nedstengninger i 2022. Inntektene har dermed ikke blitt som forventet. Foto: Quantafuel.

Det britiske avfalsselskapet Viridor kom 28. februar med et tilbud om å overta alle aksjene i Quantafuel for en drøy milliard kroner. Og kvartalsrapporten som ble presentert noen minutter før viser at selskapet i realiteten ikke har noen alternative overlevelsesmuligheter.

 – Quantafuel har gjennomført en bred prosess for å sikre en kort- og langsiktig finansieringsløsning. Vi ser Viridors kontanttilbud som det eneste tilgjengelige alternativet som både løser den kortsiktige finansieringen som trengs, samt sørger for videreføring og drift for selskapet. Jeg er glad for at Viridor er ivrige etter å posisjonere Quantafuel for fremtidig vekst og ta fatt på neste kapittel av selskapets reise, sier administrerende direktør Lars Rosenløw Jensen i Quantafuel i en pressemelding. Tallene som ble presentert omtrent samtidig viser at Quantafuel hadde et underskudd på 325 millioner kroner i 2022 og at selskapets tilgjengelige likviditet er nede på 122 millioner kroner.

Viridor er et britisk gjenvinningsselskap som blant annet åpnet et helt nytt anlegg for gjenvinning av plastflasker i Bristol i fjor. – Denne transaksjonen markerer et kritisk skritt på Viridors reise for å bygge en virkelig sirkulær plastøkonomi. Avanserte prosesser som Quantafuels er avgjørende for å sikre at plasten kan resirkuleres igjen og igjen. Vårt foreslåtte oppkjøp og investering representerer den sterke forpliktelsen begge virksomheter har for å sikre at vi leverer et bedre miljø, sier Kevin Bradshaw, CEO i Viridor.

Men selskapet han leder ble i fjor kjøpt opp av det amerikanske investeringsfondet KKR (Kohlberg Kravis Roberts), som også er aktivt i Norden. Så det er i realiteten dette fondet som har gitt tilbud om å overta Quantafuel for kr 6,38 pr aksje.

Kursutviklingen for Quantafuel-aksjene har vært sørgelig etter toppen i januar 2021.

Som noen vil huske kjøpte Quantafuel 40 % av aksjene i Geminor i januar 2021 og gjorde opp for seg med 2,7 millioner aksjer. Disse var etter børskursen da verdt rundt 200 millioner kroner, mens tilbudet fra Viridor nå priser dem til 17,2 millioner. Kjetil Vikingstad i Geminor sier til Kretsløpet at de solgte seg nesten helt ned i Quantafuel «mens aksjene fortsatt var verdt noe». Men Quantafuel eier fortsatt 40 % av aksjene i Geminor og i januar etablerte de sammen selskapet Polynate. – Geminors interesser er ivaretatt gjennom en aksjonæravtale, sier Vikingstad. Han legger til at han tror oppkjøpet er en god løsning for Quantafuel og at de kjenner Virinor som en kunde og konkurrent til Geminors virksomhet i Storbritannia.

I skrivende stund er oppkjøpet av Quantafuel ikke gjennomført. Men et enstemmig styre anbefaler løsningen og de to største aksjonærene, Lego-arvingenes investeringsselskap Kirkbi Invest og verdens største kjemikaliekonsern BASF, skal begge ha akseptert tilbudet.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE