Finansiering fra Innovasjon Norge gjør at Ålesund-selskapet Recuro kan starte å utvikle den første av fem reaktormoduler for kjemisk plastgjenvinning.
I dag finnes det ingen kommersielle anlegg for kjemisk gjenvinning av plast i Norge, og i hele Europa finnes det kun noen få pyrolyseanlegg i drift. Recuro AS ble etablert i 2022 for å gjøre noe med dette. Selskapet har utspring fra Effee AS, som er en ledende aktør innen induksjonsteknologi.
Får miljøteknologitilskudd
Recuro utvikler en ny teknologi som kombinerer pyrolyse og induksjon for kjemisk gjenvinning av plast, og har som ambisjon å øke sirkulariteten og redusere andelen plastavfall som går til forbrenning og deponi. Innovasjon Norge bevilger 22,3 millioner kroner over miljøteknologiordningen til å sette i gang med pilotering og demonstrasjon av konseptet.
– Vi mener Recuros konsept kan bidra betydelig til å redusere mengden avfall som går til forbrenning eller deponi, samtidig som prosessen reduserer CO₂-utslipp, øker sirkulariteten og reduserer avhengigheten av jomfruelige materialer. Dette er i tråd med EU og Norge sine ambisjoner om å fremme bærekraftig ressursbruk og utvikle en sirkulær økonomi, sier direktør Helge Gjerde i Innovasjon Norge Møre og Romsdal i en pressemelding.
– En vinn-vinn-løsning
Recuro skal bruke elektrisitet til å etablere en nullutslippsproduksjon og øke sirkulariteten med 50 prosent sammenlignet med konvensjonell teknologi benyttet i pyrolyseanlegg. Resultatet av prosessen er råolje og gass som kan gå inn i ny plastproduksjon.
– Det er utrolig viktig å utvikle utslippsfri teknologi for plastgjenvinning. Anleggene som bygges de neste fem-ti årene vil være i drift til langt etter 2050, sier administrerende direktør Arve Jakobsen i Recuro.
Jakobsen sier det er avgjørende å lykkes med elektrifisering av gjenvinningsprosessen, slik at man ikke løser ett miljøproblem ved å øke et annet. Recuro skal gjøre dette ved hjelp av induksjonsoppvarming.
– Ved elektrifisering vil det i fremtiden også være mulig å gjenbruke både oljen og gassen fra pyrolyseprosessen. Det gir betydelig høyere gjenvinningsgrad, uten utslipp. En ordentlig vinn-vinn. Dette er tunge utviklingsprosjekter med betydelig risiko, derfor er støtten fra Innovasjon Norge helt avgjørende for Recuro, sier Jakobsen.
Kilde: Pressemelding fra Innovasjon Norge