Vestlands første jordvaskeanlegg høytidelig åpnet

Snoren klippes, (fra v.) Simon Simonnæs, hovedeier Envir AS, Christine Meyer, byrådsleder Bergen, Kolbjørn Akervold, daglig leder, Envir AS. Foto Envir

– Takk for at dere gjør dette! Dette er alt annet enn symbolpolitikk, sa byrådsleder Christine Meyer da hun åpnet Envirs nye jordvaskeanlegg i Bergen torsdag 22. august.

Anlegget kan gjenvinne over 1000 tonn om dagen av jord, sand og grus fra forurensede gravemasser, masser som ellers ville gått til deponi. I tonn er det mer enn alt husholdningsavfallet i Bergen.

Denne investeringen er viktig for å nå Bergens mål om 65 % materialgjenvinning av avfall innen 2030. Gjenvinningsgraden til Envirs jordvaskeanlegg er på 80 %, mens snittet for gjenvinning av lett forurensede masser (LFM) i Norge er 1,1 %.

Byrådslederen var stolt over å lede en by med så engasjerte bedrifter og lovte å føre en politikk som legger til rette for de som går i front. Fordi, dette er alt annet enn symbolpolitikk. Dette er lønnsomt, viktig og gjør en forskjell.

Hovedeier i Envir, Simon Simonnæs, sa han for få år siden ikke hadde tenkt mye på at Norge er dårligst i Europa på sirkulærøkonomi. Ikke før forskningslederen i Envir fortalte ham at det tar et tusen år å lage en centimeter ny matjord. Over halvparten av avfallet fra byggebransjen som havner på deponi er lettforurensede jord- og gravemasser. – Sånn kan det jo ikke fortsette, sa Simonnæs.

–  Skal vi klare å kutte 55 % i klimaavtrykket før 2030 er gjenbruk av masser det viktigste tiltaket, sa Espen Alvestad, fagsjef gjenvinning i Maskinentreprenørenes forbund i sin hilsen.

– Det er en glede å følge med på Envir og det engasjementet de har for å implementere bærekraft-standard i bransjen, og samtidig vise med handling at de mener det, sa Anita Helene Hall, generalsekretær, Norsk Bergindustri.

Sammen med laboratorium og jorddamper for biologisk forurenset jord kan Envir tilby et av de mest komplette anleggene som fins for håndtering av forurenset jord- og gravemasser i verden.

– Det er et av de mest komplette anleggene i hele verden, sa Audun Ørbeck, Salgs & prosjektleder i Vasking og gjenvinning hos Mineralteknikk AS,  som er forhandler for leverandøren av anlegget, irske Terex.

– Det er laget spesielt for masser fra Bergensområdet, alt går på strøm og det er støydempet av hensyn til naboene.

Anlegget ligger rundt åtte minutters kjøretur fra Bergen sentrum, på Laksevåg, i den gamle hallen til Blikkvalseverket fra 1916, tredd innimellom gamle fagverk og kranbaner.

– Vi er stolt av å ligge på Laksevåg, og håper Laksevåg blir stolt av oss, sa daglig leder Kolbjørn Akervold i Envir.

Prosessen med å få CE-merking på de gjenvunne fraksjonene er godt i gang.

Via en ny dataplattform vil kundene få tilgang til informasjon om klimaavtrykket, inkludert for transport til og fra, og vil også kunne beregne klimaavtrykk for prosjekter de har under planlegging.

Det er ingen utslipp til luft eller sjø fra anlegget. Vannet som brukes er sjøvann fra byfjorden som avsaltes med omvendt osmose.

Anlegget har kostet i overkant av 100 millioner kroner inkludert ombygging av hallen, laboratorium, omvendt osomose-anlegg og dataplattform. Fra før er det investert anslagsvis 25 millioner kroner i jorddampings-anlegget medregnet rundt 10 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge og Skattefunn.

Alt ifølge en pressemelding fra Envir.

Og slik beskriver de rense- og vaskeprosessen:

  1. Ved ankomst veier lastebilene seg inn før de tipper massene i hauger i skitten sone. Massene inspiseres visuelt av våre operatører, som også sjekker at de ikke inneholder betong, asfalt, metaller, gips, trevirke eller annet avfall. 
  2. En gravemaskin mater massene inn i anlegget, hvor steiner som er større enn 90 mm sorteres ut i egen haug. Disse kan så knuses ned og deretter mates inn i anlegget igjen. 
  3. Massene fraktes på transportbånd til selve vaskeanlegget, der vaske- og sorteringsprosessene starter. 
  4. Her møter de urgamle massene moderne teknologi: Den viktige Logwasheren skrubber materialene mot hverandre, slik at finstoffet der forurensningene sitter fjernes og separeres fra de massene som kan gjenvinnes. 
  5. Massen går gjennom nye vaske- og sorteringstrinn. Her blir også den fine sanden renset noe som sørger for den svært høye gjenvinningsgraden på 80 %. 
  6. De rene massene kommer ut på transportbånd, sortert etter størrelse. Innstillingen på størrelsene kan endres, avhengig av hva slags masser vi vasker eller hvilke størrelser kundene ønsker seg. 
ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE