Første byrådsbesøk på Oslos første jordvaskeanlegg

21. mai var byråden for miljø og samferdsel på befaring ved jordvaskeanlegget til FRANO, som etableres på Franzefoss Pukk sitt anlegg på Bondkall i Groruddalen. Anlegget, som snart er klart til åpning, vil sikre gjenvinning og gjenbruk av overskuddsmasser fra de store byggeprosjektene i Oslo-regionen.

Onsdag åpnet FRANO dørene for Oslos miljø- og samferdselsbyråd, Marit Kristine Vea, til det nye jordvaskeanlegget på Bondkall. Selskapet har fått navnet FRANO, oppkalt etter initiativtakere og medeiere Franzefoss og NOAH. Anlegget vil ha kapasitet til å vaske 350 000 tonn overskuddsmasser fra Oslo-prosjekter hvert år, og er skalerbart opp til 1 million tonn. Det opplyser selskapet i en pressemelding.

Byråden fikk omvisning på FRANO og fikk se byggingen av anlegget utenfra og inne i hallen hvor vaskelinjen monteres. Byråden var begeistret for det hun fikk se.

– Transport av masser gir store utslipp. Med dette anlegget kan både transporten av masser inn og ut av Oslo reduseres, samtidig som det blir mulig å gjenbruke mer av massene, sa Vea.

Når anlegget står klart, vil det bidra til flere miljøgevinster for Osloregionen, ifølge konsernleder i Franzefoss, Truls Markussen:

– Med full drift på anlegget kan vi gjenvinne 80 prosent av overskuddsmassene fra hele Oslo. Jord og stein vil bli vasket og renset slik at de kan sendes ut i markedet på nytt til andre formål fremfor å sendes på deponi, sa Markussen.

Ved at større andeler av overskuddsmassene kan gjenbrukes, reduseres også behovet for areal til deponi – en total reduksjon i arealbruk på 60 prosent.

– Vi har en strategi om å prioritere ombruk av masser, gjenvinning og rensing, fremfor uttak av natur. Med FRANO får vi til dette fordi vi sparer areal for deponi og uttak av natur og jomfruelig stein. Vi trenger heller ikke mellomlagre masser siden vi sender de rett inn på FRANO-anlegget for å vaskes, sa Gaute Markussen leder for bærekraft, miljø og utvikling i Franzefoss.

10 000 færre lastebillass

I tillegg til å vaske forurensede masser, vil anlegget bidra til å redusere utslipp og tungtransport på veiene i Oslo. Med sin beliggenhet lokalt i Oslo er anlegget plassert med kort transportvei fra de store prosjektene, noe som reduserer behovet for langtransport og belastning på veinettet i kommunen.

– Vi anslår at vi vil være i stand til å redusere antall lastebillass med 10 000 årlig fordi overskuddsmassene kjøres til FRANO i stedet for massemottak eller behandling utenfor Oslo, sier Truls Markussen.

Hallen står nå ferdig, og monteringen av vaskelinjen er i full gang. Det er forventet at anlegget står ferdig montert og klar for testkjøring i juli 2025. Da gjenstår bare driftstillatelse fra Statsforvalteren før anlegget kan starte opp.

Vil bruke innkjøpsmakten mer

– Det er veldig gledelig at byrådet i Oslo viser interesse for FRANO. Vi deler ambisjonene om å redusere utslippene i byen vår, sa Markussen etter besøket fra byråden, som erkjenner at kommunen har viktig makt:

– En viktig tilbakemelding fra dette besøket er at kommunen må fortsette å ta i bruk innkjøpsmakten vår og legge til rette for at vi benytter oss av gjenbrukte masser i ulike prosjekter. Gjenbruk av masser har et stort potensial, sa Vea.

– Det graves veldig mye i Oslo. Vi må unngå at det havner på deponi, og jobbe for at mest mulig av det som graves opp kan brukes i nye prosjekter. Anlegget her legger til rette for at vi kan gjøre mer av begge de to tingene, og det har vært kjempespennende å se på, avslutter Vea.

Kilde: Pressemelding fra FRANO

Skroll til toppen