Flytter biogassetablering fra Skibotn til Senja og øker produksjonen med ti prosent

Biogassanlegget Rå Biopark skal få seks nye eiere med på laget, og plasseres i Senja kommune.

– Konklusjonen er at prosjektets klima- og miljøprofil vil bli kraftig styrket, samtidig som man ser på store økonomiske besparelser for kommunene, sier påtroppende styreleder i Rå Biopark, Øivind Østbø i en pressemelding.

Biogassanlegget er et regionalt samarbeidsprosjekt om behandlingen av matavfallet til nærmere 50 kommuner i Nord-Norge, med en samlet investering på over 550 millioner kroner. Det var opprinnelig planlagt etablert i Skibotn i Storfjord kommune.

Rå Biopark har en prosjektert produksjon av biogass tilsvarende 7 millioner liter diesel, eller 70 GWh årlig. Det tilsvarer det årlige energiforbruket til 3500 husstander og 14 prosent av Norges forbruk av biogass. Det nye anlegget øker den opprinnelige kapasiteten med 10%.

Prosjektet, med fyllestasjoner over hele landsdelen og produksjon av biokull, vil etter planen bli et enormt bidrag til det grønne skiftet i nord.

F.v.: Bente Merethe Solbjørg (Økonomi/personalsjef, Senja Avfall), Michael Erstad (Administrerende direktør, Senja Avfall), Sigve Daae Rasmussen (Daglig leder, Rå Biopark), Øivind Ballovarre Østbø (Styreleder, Rå Biopark), Britt Mathisen Limo (Administrerende direktør, Remiks Miljøpark). Foto Rå Biopark

Gigantisk samarbeidsprosjekt

Nå får de etter planen ytterligere seks kommuner med på laget, når prosjektet er planlagt flyttet fra Nord-Troms til Senja kommune. Ifølge daglig leder for Rå Biopark, Sigve Daae Rasmussen utsettes byggestart med bare noen måneder.

– Det har vært et klart mål å få med så mange av avfallsaktørene i nord som mulig. Med flere kommuner med i dette samarbeidet vil prosjektet styrkes på alle fronter, sier Daae Rasmussen.

Hos Senja Avfall vil Rå Biopark kunne flytte rett inn i eksisterende bygningsmasse, og benytte seg av overskuddsenergi som samlet sett vil redusere klima- og miljøtrykket fra prosjektet betydelig. Anlegget skal også få økt produksjonskapasitet på 10 prosent, med en endelig produksjon tilsvarende 70 GWh.

Unik mulighet

Totalt skal flyttingen bidra til kostnadsreduksjoner i prosjektet på over 100 millioner kroner, og en driftsøkonomisk forbedring hvor driftsresultatet dobles de første driftsårene.

Administrerende direktør i Senja Avfall IKS, Michael Erstad forteller at avtalen man har kommet fram til vil styrke alle involverte parter.

– Rå Biopark vil bli det største industrielle gjenbruksprosjektet i Nord-Europa, og et av de største grønne samarbeidsprosjektene i Norge noensinne. Det er en avgjørende løsning for oss, og for å løse de felles avfallsutfordringene i regionen.

Britt Mathisen Limo er administrerende direktør i Remiks Miljøpark AS, som i likhet med Hålogaland Ressursselskap eier én tredjedel av prosjektet. Hun forteller at eierne raskt så på flyttingen til Senja Kommune som en unik mulighet.

– Denne muligheten får vi bare én gang og den endrer fullstendig på forutsetningene for prosjektet. Fra et eierperspektiv vil det være uansvarlig å ikke gå videre med en slik omlokalisering, når alle sider av etableringen styrkes, samtidig som det kan bety viktige besparelser for kommunene i en krevende tid økonomisk, sier Limo.

Les også:

Matavfallet fra Senja til Bodø

Dropper utsortering av matavfall

Avfallsselskapene i Nord-Norge samlet bak biogassetablering i Skibotn

Skroll til toppen