Kan posene du putter epler i også brukes som matavfallspose hjemme? Det skal et nytt pilotprosjekt finne svar på.
COOP Norge, Asker kommune og Hadeland og Ringerike Avfallsselskap (HRA), skal teste ut om frukt- og grøntposer kan få nytt liv som matavfallsposer. Handelens Miljøfond finansierer prosjektet, og Mepex er prosjektleder.
Fra 19. mai vil kundene i to utvalgte Extra-butikker møte helt nye poser i fruktavdelingen. På Extra Askerholmen får kundene bionedbrytbare plastposer, mens kundene til Extra Jevnaker får papirposer. Begge posene er både godkjent for matkontakt og designet for å kunne brukes om igjen til matavfall hjemme.
– Målet er å redusere forbruket av de aller tynneste plastposene. Hvis vi lykkes, og løsningen tas i bruk av flere dagligvarebutikker, vil dette gi et betydelig kutt i plastforbruket i hele dagligvarebransjen, sier prosjektleder Hildegunn Bull Iversen i Mepex i en pressemelding.
Tester respons og effekt
Hvert år brukes det over 200 millioner tynne fruktposer i norske dagligvarebutikker. Med kommende krav fra EU om å fase ut slike poser innen 2030, haster det å finne alternative løsninger. Prosjektet “Fra fruktpose til matavfallspose” undersøker om enkle, lett tilgjengelige poser kan få dobbelt funksjon – først som handlepose, så som sorteringspose for matavfall.
Under testperioden vil kunder få informasjon gjennom både plakater og stand i butikk, og inviteres til å dele sine erfaringer gjennom intervjuer og spørreundersøkelser.
– Vi vet fra Sverige at tilsvarende ordninger har fungert bra. Vi er spent på hvordan norske forbrukere stiller seg til en slik ordning, sier Iversen.
Miljøgevinster prosjektet kan gi:
Dersom fruktposene kan gjenbrukes som matavfallsposer vil det bidra til
- Redusert behov for nye poser
- Lavere ressursbruk og CO₂-utslipp
- Mindre plastforsøpling
Foreløpige analyser viser at dersom ordningen innføres i halvparten av COOPs butikker, kan man spare 30 millioner poser og 380 tonn CO₂. Ved innføring i 40 % av dagligvaremarkedet er potensialet hele 80 millioner plastposer spart årlig.
Resultatene fra prosjektet vil deles høsten 2025.
Kilde: Pressemelding fra Mepex