Kan mikrobølger være et alternativ ved plastgjenvinning?

På Drupa, messen for trykkeri og printing som ble holdt i Düsseldorf i månedsskiftet mai-juni, ble det presentert et alternativ til mekanisk og kjemisk resirkulering av plastavfall. I Microwave Solutions’ løsning er det mikrobølger som gjør jobben.

Microwave Solutions er et sveitsisk greentech-selskap, og på messen var de ute etter å finne kunder for teknologien.

– Det vi jobber med er avansert mikrobølgeplasma og depolymerisering ned på molekylært nivå. Det handler om å bryte ned alle polymerer til deres opprinnelige basiskjemikalier, sier selskapets administrerende direktør, Florian Turk til nettstede Packnews.no.

– Det er litt som kjemisk resirkulering, men med den forskjellen at vi bruker KI-intelligens for å sortere molekylene, slipper vi å sortere plastavfallet. Det betyr at vi kan ta vare på alt plastavfall, uavhengig av konsistens og forsøpling, og oppnå gjenvinningsgrad på over nitti prosent.

– Det resirkulerte materialet kan da brukes til nye produkter med samme egenskaper.

Foreløpig har Microwave Solutions et pilotanlegg som kan håndtere ett tonn råstoff, men det er enkelt å skalere opp teknologien ifølge Florian Turk.

– Vi har planer om å bygge et anlegg som kan håndtere fem tusen tonn per dag.

I første omgang ønsker de imidlertid å selge teknologien til interesserte parter, eller lisensiere den ut. Ifølge Florian Turk er det en rask teknologi, mikrobølgene overfører energi til materialet som absorberer det og starter umiddelbart en kjemisk reaksjon. Som sådan er det en elektrisk, energieffektiv metode. Det er ingen materialer som må varmes opp. Det skriver Packnews.no.

Skroll til toppen