Avfall skal bli bærekraftig flydrivstoff; Mana, NORCE og Equinor signerer intensjonsavtale

Avfall-til-rent drivstoff-selskapet Mana, forskningsinstitusjonen NORCE og energiselskapet Equinor har kunngjort at de har signert en intensjonsavtale (MoU) med ambisjon om å utvikle et anlegg for omdanning av avfall til bærekraftig flydrivstoff, «SAF», på Mongstad i Vestland fylke.

Administrerende direktør Jon Bergan

SAF-anlegget vil omdanne ikke-resirkulerbart avfall til rent drivstoff for luftfartsindustrien. Med potensial til å redusere klimagassutslipp med mer enn 70 % sammenlignet med tradisjonelt flydrivstoff, regnes SAF som den mest lovende løsningen for å avkarbonisere luftfarten. EUs ‘ReFuelEU Aviation’-initiativ krever at leverandører av flydrivstoff gradvis blander inn en økende andel SAF i drivstoffet som leveres til EU-flyplasser fra og med 2025.

Mana, som eies av NG Group og har base i Oslo, er Norges første selskap dedikert til å omdanne ikke-resirkulerbart avfall til rent drivstoff. Administrerende direktør Jon Bergan uttaler:

-Vi er glade for å kunngjøre dette partnerskapet i en tidlig fase, der selskaper fra hver side av verdikjeden slår seg sammen for å utvikle den typen komplekse prosjekter som er nødvendige for å realisere det grønne skiftet. Vi deler en felles visjon og bringer høyst komplementær ekspertise og erfaring til bordet. Ved å utnytte energipotensialet i ikke-resirkulerbart avfall fullt ut, kan vi være en betydelig del av løsningen for å avkarbonisere sektorer som er spesielt utfordrende å avkarbonisere, som luftfart.

Kilde: Pressemelding fra NG Group AS

Les også: Utvikler alternativ form for energigjenvinning

Skroll til toppen