Sirk Norges hederspris til Nancy Strand

Prisutdelingene under festmiddagen på Årskonferansen til Sirk Norge ble avrundet med hederspris til Nancy Strand som har sin site arbeidsuke i Sirk Norge denne uka.

Sirk Norges hederspris deles ikke ut hvert år, men etter behov. Og administrerende direktør Runar Bålsrud kunngjorde at i år var det et behov.

– Sirk Norge ønsker å gi hedersprisen til en person som har gjort en stor innsats for avfalls- og gjenvinningsbransjen gjennom mange år. Vedkommende har bidratt til å sette bransjen på kartet hos politikere og beslutningstakere og skapt viktige synergier med akademia og forskermiljøer. Mottakeren av hedersprisen er visjonær og kunnskapsrik, driftig og omgjengelig og en som vektlegger betydningen av samarbeid og innovasjon i bransjen. Vedkommende har jobbet i og med bransjen i mer enn 20 år. Flere av dem på ledernivå, og har i stor grad bidratt til å utvikle bransjen i en mer sirkulær retning. Merittlista er lang. Jeg kan gi noen stikkord: Stiftina av Hold Norge Rent i 2014, likestilling av private og offentlige medlemmer i Avfall Norge i 2015 og etablering av kompetanseprogrammet REdu samme år. Og lansering av Avfall Norges podkast Sirkuler i 2020. Hedersprisvinneren har 11 år fartstid i Avfall Norge, sju år av dem som administrerende direktør, hun har bidratt sterkt til FoU-nettverket Avfallsforsks suksess og har sittet i styret i vår internasjonale søsterorganisasjon ISWA. I denne rollen har hun kjempet for FNs globale plastavtale – at den skal være ambisiøs og bidra til en reduksjon av plastforbruk og at vi får en sirkulær global plastøkonom, sa Bålsrud før Nancy Strand ble kalt opp på scenen til stående applaus.

En rørt prisvinner takket for prisen og forsikret at hun ikke kom til å gi seg helt og at hun nok kommer til å være til stede på Årskonferansen i årene som kommer også, om enn i andre roller.

Tidligere på kvelden var de forhåndsannonserte prisene delt ut. Årets sirkulære pådriver og gründerprisen ble delt ut av Sirk Norges Elin Hansen.

Årets sirkulære pådriver

– Årets sirkulære pådriver skal gå til medlem av Sirk Norge som har gjort en innsats for å utvikle bransjen i sirkulær retning, sa hun og presenterte finalistene som du kan lese om her.

– Vinneren skaffer nye forretningsmodeller, de har inspirert og informert befolkningen, politikere og bransje og har på den måten bidratt til å fremme sirkulær omstilling og adferdsendring. Vinneren har satt som mål å bidra til en sirkulær økonomi, utnytte egen kompetanse til det beste for miljøet. De minimerer egne utslipp, de sikrer grønne innkjøp og de har et overordnet mål om å bli et regionalt kompetansesenter for sirkulærøkonomi og har siden oppstarten av Resirkula i 2020 reddet hundrevis av tonn avfall, sa hun og kunngjorde at Årets Sirkulære pådriver er Sirkula IKS.

Gründerprisen

– Gründerprisen skal belønne innsats som bidrar til den omstillingen som vi står overfor til en mer sirkulær økonomi og økt bruk av resirkulerte råvarer. Prisen kan vinnes for teknologi, tjenester, økonomi, samfunns- og markedsforhold samt systemer og konsepter, opplyste Hansen, og presenterte finalistene.

– Årets vinner har utviklet en teknologi som er fleksibel, lett å bruke, det er en ekte sirkulær startup som med sin innovasjon bidrar til å løse en global utfordring. Teknologien krever ikke kjemikalier, den er lite energikrevende, den skaper verdifulle og næringsrike produkter og den bidrar til at avfallstypen kan utnyttes bedre ikke bare i Norge, men og globalt, og det for å sikre framtidig jordsmonn og matproduksjon. Vinneren er Fredrik Schmidt Fotland i Wastech AS, proklamerte Hansen.

Årets utstiller

Prisen for årets utstiller ble delt ut av Jens Måge i Sirk Norge. Etter å ha presenter juryen som hadde brukt mye av dagen til å besøke utstillingene og få inntrykk av om standen er selgende, om utstiller er innovativ, om standen har bra design og kommuniserer godt og flere andre kriterier, opplyste han at de hadde falt ned på tre finalister: EnviroPac, Alles Miljø og Kirkens bymisjon.

– Vinneren utmerker seg. Standen er jordnær og viser utstillerens arbeid med verdier i praksis. I samtale med representanter på standen skjønner vi at de er opptatt av bærekraft, ikke bare for miljø og klima, men også sosialt. Vi lar oss også imponere over hvordan samarbeid der en del av deres forretningsmodell. De benytter sensorer fra REEN, de samarbeider med gjenvinnere og de distribuerer produkter til andre second hand-butikker, ikke bare sine egne. Det er tydelig at utstilleren mener alvor med sosial bærekraft og inkludering, sa Måge. Og da var da var det klart at vinneren av Årets utstiller var Kirkens Bymisjon.

Årets ildsjel: Trygve Berdal

Årets ildsjel er en helt ny pris og for denne var det ikke presentert noen nominert i forkant.

– Prisen skal gå til en person som har gjort seg bemerket gjennom sin innsats i bransjen og som fremstår som en god ambassadør for bransjen, sa Runar Bålsrud som delte ut denne prisen. Juryen har landet på en person som har operert i bransjen i mer enn 30 år og i en stor grad har bidratt til å utvikle den i en mer sirkulær retning. Bransjekollegaer karakteriserer årets ildsjel som inspirerende, reflektert, kunnskapsrik, omgjengelig og hjelpsom. Vedkommendes meritter er imponerende og renomeet er upåklagelig. Årets ildsjels engasjement, framsynthet og organisatoriske lederegenskaper har blant annet resultert i etableringen av Remidt IKS, det midtnorske SESAM-samarbeidet og påfølgende spinoffs, de sirkulær næringsklynge og et kommunalt digitaliseringssamarbeid. Han hat og har hatt flere styreverv i bransjen, blant annet i Avfall Norge, opplyste Bålsrud før han avslørte at prisen gikk til Trygve Berdal. Berdal var ikke til stede under festmiddagen, så takketalen hans ble vist på skjermen.

Skroll til toppen