Anbefaler flere tiltak for å nå målet om halvering av matsvinnet innen 2030

Matsvinnet i Norden reduseres ikke fort nok til at vi kan nå det globale målet om å halvere matsvinnet innen 2030. I dag lanseres en rapport med anbefalinger for å få fart på reduksjonen av matsvinnet. Rapporten foreslår kraftigere tiltak og styrket nordisk samarbeid.

Med bare seks år igjen til 2030 mener forskerne bak rapporten at det ikke lenger er nok med frivillig innsats. Kraftigere politiske styringsmidler må tas i bruk, ellers vil ikke matsvinnet bli redusert i den takten som er vedtatt. Forslagene til tiltak omfatter for eksempel begrensning av kampanjer i butikker, utvikling og regulering av datomerking, styrket nordisk samarbeid og bedre informasjon til forbrukere. 

Redusert matsvinn er ikke bare viktig for økonomien og beredskapen i samfunnene våre. Det er også et avgjørende element i klimaarbeidet. De globale matsystemene står for opp til rundt en tredjedel av de totale utslippene, og å redusere svinnet vil endre utslippsnivåene fra matproduksjonen markant.

Rapporten, som er skrevet og utarbeidet av forskere på Karlstad universitet, er et av flere tiltak for redusert matsvinn i det nordiske samarbeidet.

Politiske tiltak for å redusere matsvinnet som anbefales i rapporten er:

* Begrens kampanjer i varehandelen
* Lag en oversikt over reguleringen av datomerkingen
* Framhev forpakningens rolle for å redusere matsvinnet
* Involver innbyggerne i å måle sitt eget matsvinn på den internasjonale matsvinndagen
* Styrk det nordiske samarbeidet, og etabler et fellesnordisk organ for å redusere matsvinnet
* Systematisk måling og oppfølging
* Krav om datadeling og rapportering av matsvinn

Forskernes anbefalinger tas nå imot av Nordisk ministerråd og skal diskuteres i det nordiske samarbeidet. De sendes også videre til de nordiske landene og deres nasjonale prosesser. I dette arbeidet vil Nordisk ministerråd fortsatt fungere som plattform og diskusjonsforum for politisk utvikling og samarbeid.

Kilde: Pressemelding fra Nordisk ministerråd

Skroll til toppen