Denne uken ble Resursutvinning Stockholm innviet, et ettersorteringsanlegg som gjør at rundt 200 000 flere stockholmere nå kan sortere ut matavfallet sitt.
Siden 1. januar 2024 trådte som kjent ny lovgivning i kraft som innebærer at separat innsamling av matavfall er obligatorisk for alle husholdninger. Dette er en utfordring som har vært vanskelig å løse for et stort antall eiendommer i Stockholm. Nå opplyser Stockholm Vatten och Avfall at ettersorteringsanlegget som har vært under oppføring, for øvrig omtalt i Kretsløpet nr 4 2023, nå er oppe og går.
– Det er veldig gledelig at Resursutvinning Stockholm er i gang! Mange stockholmere ønsker å leve mer bærekraftig, og nå tar vi et viktig skritt fremover for å gjøre det enklere. Avfallet som sorteres ut blir ressurser som vi kan bruke på flere ulike måter. Samtidig reduserer vi karbondioksidutslippene med 33 000 tonn hvert år, som er hele 33 000 reiser med bensinbil tur/retur til Roma, sier byråd for miljø- og klimabyråd i Stockholm, Åsa Lindhagen (MP) i en pressemelding.
To ulike system for innsamling av matavfall
Stockholm er tett befolket og mange flerfamiliehus har ikke hatt plass til separate matavfallsbeholdere verken innenfor eller utenfor eiendommen. Ettersorteringsanlegget i Högdalen gjør at Stockholm innfører et nytt innsamlingssystem. Husholdninger som bor på eiendommer med lite plass vil i stedet bruke en spesiell grønn plastpose til matavfall, som deretter kastes med de vanlige restavfallsposene, opplyses det i pressemeldingen.
I det nye ettersorteringsanlegget Resursutvinning Stockholm blir de grønne matavfallsposene så optisk sortert ut fra annet restavfall. Stockholm får dermed to parallelle systemer for innsamling av matavfall, som gjør at andre stockholmere må fortsette å sortere ut matavfallet sitt i den brune papirposen på samme måte som før.
Plast og metall som ved et uhell havnet i restavfallet vil sorteres ut av ettersorteringsanlegget og resirkuleres til nytt materiale.
Riktig sortering reduserer forbrukernes kostnader til gjenvinning
For å slippe å betale for gjenvinning to ganger, må all emballasje og aviser sorteres ut som før. Bedriftene som har satt disse på markedet har ansvar for gjenvinning. Forbrukeren har dermed allerede betalt for å resirkulere disse. I tillegg gir separat sortering av emballasje renere fraksjoner med høyere gjenvinningsgrad.
– Den som kaster emballasjen i den vanlige søppelsekken sender da i stedet emballasjen til kommunen, som med det overtar ansvaret og kostnaden, som igjen dekkes av avfallsavgiften. Det er derfor gode insentiver for alle som ikke vil betale for emballasjegjenvinning to ganger til å fortsette å sortere ut emballasjen, sier Katarina Johansson, leder for tekniske anlegg, Stockholm Vatten och Avfall.
Av matavfallet som genereres i Stockholm blir i underkant av 30 prosent sortert og nærmere 40 prosent av det som havner i søppelsekken for restavfall består fortsatt av matavfall.
Rundt 800 000 stockholmere vil fortsette å sortere ut matavfallet i den brune papirposen, som er en enda mer effektiv metode fordi et ettersorteringsanlegg alltid bruker strøm og andre ressurser.
FAKTA: Ressursutvinning Stockholm
Ressursutvinning Stockholm anslås å bidra til reduserte karbondioksidutslipp på 33 000 tonn CO2-ekvivalenter per år
Kildesortering er grunnlaget for gjenvinning og verdifulle materialer
Sortert matavfall omdannes til drivstoff og biogjødsel
Plast og metall resirkuleres til nytt materiale
Resterende avfallsenergi resirkuleres til fjernvarme
Anlegget er designet for:
20 000 tonn matavfall
150 000 tonn restavfall
Planen er at Resursutvinning Stockholm skal oppnå full drift i andre halvdel av 2024