Nordisk råds miljøpris går til Arnhildur Pálmadóttir fra Island for hennes tverrfaglige interesser og fokus på reduksjon av utslipp av CO2 og økt gjenbruk i byggeindustrien.
Det opplyser Nordisk råd i en pressemelding. Og dette er juryens begrunnelse for valget av Pálmadóttir:
Arnhildur Pálmadóttir er en allsidig spesialist som brenner for å inspirere til endring i byplanlegging, arkitektur og konstruksjon av bygninger.
I sitt arbeid som arkitekt deltar Pálmadóttir i alle faser av byggeprosjektene, for eksempel byplanlegging, utforming og byggeprosess. Med sine allsidige interesser og evner fremmer hun endring og finner bærekraftige løsninger til en industri som er ansvarlig for rundt 40 prosent av de globale utslippene av CO2.
Arbeidene hennes, det være seg enkelthus eller byplaner, har fokus på bruk av materialer med bærekraftige kilder, gjenbruk av materialer, reduksjon av energi- og ressursbruk, klimanøytrale løsninger og en mer bærekraftig livsstil, for eksempel ved å gjøre det mulig å bruke offentlig transport, delingsøkonomi og så videre.
I tillegg til å lede sitt eget kontor, s.ap-arkitektar, har hun nylig blitt utnevnt til leder for den islandske filialen av det danske arkitektur- og innovasjonsfirmaet Lendager, som spesialiserer seg på bærekraft og sirkularitet i bygg. Pálmadóttir er ikke bare praktiserende arkitekt, men også aktiv i akademia og det offentlige, for eksempel ved designavdelingen ved Islands kunstakademi. Hun har skrevet artikler og tekster knyttet til innovasjon, teknologi og bærekraft i design og konstruksjon, og er en populær foreleser om dette emnet.
For tiden utforsker Pálmadóttir muligheten for å kontrollere aktive lavastrømmer inn i former, for å skape bygninger. Hun skal vise fram arbeidet sitt om dette temaet på den 19. arkitekturbiennalen i Venezia og blir den første islandske representanten som gjør dette.