Kommunedirektøren i Skien foreslår å selge Bjorstaddalen

Skien kommune trenger mye penger til investeringer de neste årene. Ett av forslagene er å selge unna avfallsanlegget i Bjorstaddalen. Selv direktøren i selskapene mener det kan være en god vurdering av kommunen å selge.

Det kan gi så mye som mellom 150 og 200 millioner kroner i kommunekassa. Det skriver Telemarksavisa.

– Bakgrunnen for at dette foreslås er at det er knyttet usikkerhet til hvorvidt en kan forvente framtidig utbytte fra selskapet. Dette er et rent næringsselskap som ikke lenger løser noen av kommunens oppgaver. En anser det derfor som hensiktsmessig å selge Bjorstaddalen og bruke midlene fra salget til å redusere låneopptaket til finansiering av investeringer, forteller kommunedirektør Karin Finnerud til TA.

Direktør Sindre Hauen i Bjorstaddalen næring AS er slettes ikke negativ til at kommunen nå vurderer å selge anlegget.
– Det er en avgjørelse som eierne må ta, men det kan være fornuftig for kommunen å konsentrere seg om sine kjerneoppgaver, sier Hauen. Han forteller at bedriften går svært godt, men at de allerede har gjort store investeringer og står foran flere kostbare utbedringer av anlegget.
Han forteller at det har kommet strengere krav fra Statsforvalteren som gjør at store deler av anlegget må bygges inn under tak. Dette er investeringer som gjør det vanskelig for bedriften å betale ut utbytte de kommende årene.
Selskapet omsatte i fjor for 141 millioner kroner og hadde et resultat før skatt på nærmere 18,9 millioner.

Direktør Sindre Hauen i Bjorstaddalen næring AS er positiv til at kommunen nå vurderer å selge anlegget. Foto Astri Kløvstad

Det er foreløpig ikke kjent hvor mye penger kommunen kan få for avfallsanlegget. Finnerud foreslår å hente inn en takst tidlig neste år.
– Et høyst foreløpig anslag ligger mellom kr 150 og 200 millioner kroner. Dersom dette salget vedtas må det startes en prosess for å komme fram til reell salgssum basert på takst. En eventuell ny vurdering av salget må gjøres når taksten er kjent. Salget er lagt i 2026, men takst bør innhentes ganske snart i 2025 dersom salget vedtas, sier Finnerud.
Det er ikke kjent hvem som kan være en mulig kjøper av anlegget, men blant de store aktørene på avfallshåndtering finner vi Norsk Gjenvinning, Stena Recycling og Ragn-Sells.
Kommunen kjøper i dag en del tjenester på Bjorstaddalen, men det skjer på konkurransemessige vilkår etter anbud i konkurranse med andre aktører.

Kommunen står foran flere store investeringer de neste årene, blant annet bygging av nytt bibliotek og investeringer innenfor helse og omsorg.
Et salg av Bjorstaddalen vil redusere behovet for å ta opp lån. De neste fire årene skal kommunen investere for 2,7 milliarder kroner. Det fører også til en rekordhøy lånegjeld.
Et av de største prosjektene kommunen skal i gang med er bygging av nytt bibliotek og Ibsensenter. Dette har en kostnadsramme på over 500 millioner kroner.
Av investeringene går rundt 500 millioner kroner til prosjekter innenfor helse og omsorg, der bygging av Lyngbakken er det største prosjektet. Her er det allerede brukt mye penger, for den totale byggingen vil komme på rundt en halv milliard kroner.
Men ombygging av Gjerpen sykehjem og Klyvetunet koster også opp imot hundre millioner kroner. Det er også varslet store investeringer innen skole og ikke minst vann og avløp.

Alt ifølge Telemarksavisa.

Du kan lese mer om Bjorstaddalen avfallsanlegg i Kretsløpet nr 3 i 2024.

Skroll til toppen