Årets masteroppgave med overraskende funn

NG Group har kåret Årets masteroppgave innen sirkulærøkonomi. Vinnerne gjorde flere overraskende funn da de skrev om bilreparasjoner.

Med over en tredjedel av verdens utslipp knyttet til hvordan vi produserer, bruker og kaster materialer, er overgangen til en sirkulær økonomi avgjørende for å håndtere klimakrisen og bedre bevare naturen. Gjennom NG Group-prisen ønsker vi å fremme unge talenter og støtte kunnskapsdeling for en mer bærekraftig fremtid, skriver selskapet i en pressemelding.
– Vi er stolte av å kunngjøre vinnerne: Trude Vigre og Eline Lund Westgaard fra NMBU (Norges miljø- og biovitenskapelige universitet), som skrev en casestudie om forsikringsbransjens mulighet til å fremme sirkulær økonomi i bilreparasjoner. De imponerte juryen med en oppgave som tar for seg innovasjon i en av de mer tradisjonelle sektorene, og som identifiserer problemstillinger som strekker seg langt utover forsikrings- og bilindustrien, skriver NG-Grup i pressemeldingen.

Etter en grundig gjennomgang av et imponerende spekter av innsendelser fra talentfulle studenter, har en jury valgt å hedre en oppgave som tydelig tar opp fremtidige utfordringer innen bærekraft og innovasjon. Temaer som materialvalg, sporbarhet, åpenhet og «retten til å reparere» under EU-regelverket ble grundig utforsket, samt produkters holdbarhet over tid. Valget av forsikringsbransjen som kontekst ga oppgaven en uventet tilnærming til disse problemstillingene.

– Inspirasjonen til å skrive om sirkulær økonomi kom fra erkjennelsen av at overforbruk av naturressurser blir stadig mer synlig som en hovedårsak til klimaendringer, forurensning og tap av biologisk mangfold. Vi ønsket å utforske hvordan økonomiske aktiviteter kan struktureres for å møte disse utfordringene i praksis, sier Vigre og Westgaard. De fortsetter med å fortelle at et overraskende hovedfunn var at det mangler effektive systemer for å identifisere og distribuere brukte deler. Ved å fremme bedre systemer for å finne og distribuere brukte deler, kan forsikringsselskaper spille en nøkkelrolle i å øke gjenbruk. Dette kan redusere forbruket av nye materialer og bidra til en mer bærekraftig økonomi.
Et annet tydelig funn var at nybilgarantien fra produsenter i praksis hindrer reparasjoner med brukte deler. Dette er en stor utfordring fordi det er vanskelig å løse uten regulatoriske initiativ. Basert på våre funn mener vi at ineffektive teknologiske løsninger, mangelfulle kommunikasjons- og distribusjonssystemer og mangel på økonomiske insentiver er barrierer. I tillegg gjør regulatoriske barrierer det vanskelig å fremme gjenbruk på tvers av bransjer.

Årets jury bestod av: Trygve Ulset, Seniorrådgiver NHO, Kristine Laake-Bjurquist, Chief Sustainability Officer Zirq Solution, Helle Gaard, Communication Manager NG Meta, Eva Solskjær Boxaspen, Miljøsjef NG Metal, og fra NG Group: Runa Opdal Kerr, Group Chief Sustainability Officer, Nebi Yusuf Bastas, Group Head of Communication, Hanne Fedje, Head of Group Sustainability, Janecke Mathiesen, Communication Manager.
– Vi i NG Group er stolte over å kunne hedre unge, fremtidsrettede og innovative studenter som leverer fremragende arbeid innen sirkulær økonomi, sier Hanne Fedje, Head of Group Sustainibility. – Dette forsterker vårt engasjement og daglige arbeid for å fremme bærekraftige løsninger for fremtiden.

Skroll til toppen