Vellykket omlegging til matavfallsbeholdere i ROAF

Etter at ettersorteringsanlegget til Romerike Avfallsforedling, ble etablert i 2014 har innbyggerne i de tilhørende kommunene sortert ut matavfallet i grønne poser. Nå har selskapet innført egen dunk for matavfall i tre av kommunene, med godt resultat.

Omleggingen til egen matavfallsdunk i de tre kommunene Lørenskog, Rælingen og Enebakk ble overvåket med plukkanalyser i forkant og nå i etterkant. Nå foreligger rapporten som forteller at riktig matavfallssortering har gått fra 54,1 prosent i 2022 til 69,4 prosent i 2024. Innføringen av egen beholder for matavfall i disse kommunene skjedde i 2023.

Det er Mepex Consult som står bak analysen og i rapporten kan vi lese at det har vært utfordringer med systemet med grønne poser og at det var medvirkende til at det nå legges om til en annen ordning for matavfallet. Utfordringene var primært knyttet til posebrekkasje. Når grønne poser ødelegges underveis i prosessen eller innhold tapes grunnet dårlig knyting, mistes sortert materiale. Tidligere avfallsanalyser gjennomført for ROAF har indikert at dette tapet er i området 20-30 prosent av innholdet i posene. Dette matavfallet går fra å være kildesortert matavfall som leveres til materialgjenvinning til å være en forurensning i ettersorteringsanlegget og fører til mulig tilgrisning av utsortert plast og metall. I tillegg er det et udokumentert tap i anlegget som følge av grønne poser som ikke blir oppdaget i den optiske sorteringen, inkludert grønne poser som er lagt inni andre poser. Problematikken knyttet til dette systemet gjør det utfordrende å nå EUs mål om 65 prosent materialgjenvinning innen 2035, samt nasjonale utsorteringskrav for matavfall på 55 prosenrt fra 2025, 60 prosent fra 2030 og 70 prosent fra 2035, skriver Mepex.
Hovedformålet med analysen har vært å dokumentere sorteringsgraden for matavfall fra husholdningene i de tre kommunene Lørenskog, Rælingen og Enebakk. I tillegg er renhet i kildesortert matavfall kartlagt, samt enkelte andre sorterbare avfallstyper i restavfallet: papp og papir, glass- og metallemballasje, farlig avfall og EE-avfall.

Administrerende direktør Synnøve Bjørke i ROAF opplyser at de andre kommunene på Nedre Romerike får egen matavfallsbeholder neste år. Foto Benjamin A. Ward / ROAF

Og resultatene viser altså økt kildesortering av matavfall i Rælingen, Enebakk og Lørenskog. I en pressemelding fra ROAF takker administrerende direktør Synnøve Bjørke i ROAF, ordfører i Rælingen, Gro Langdalen (H), ordfører i Lørenskog, Amine Mabel Andresen (H) og ordfører i Enebakk, Christopher Leiknes (A) innbyggerne for god innsats og endringsvilje etter innføring av egen matavfallsbeholder.

Rapporten avdekker altså en økning i riktig sortert matavfall fra 54,1 prosent i 2022 til 69,4 prosent i 2024. Analysen avdekket også at andelen matavfall i restavfallet har gått ned fra 25,9 prosent i 2022 til 22,3 prosent i 2024. Dette indikerer at innbyggerne i de tre kommunene i økende grad benytter seg av kildesorteringssystemet for matavfall. Resultatene viser en positiv utvikling i avfallshåndteringen i regionen, og ROAF oppfordrer innbyggerne til å fortsette det gode arbeidet med kildesortering.
– Dette viser at folk vil gjøre rett, og det tror vi gjelder for flere innbyggere når vi til neste år innfører egen matavfallsbeholder i de andre kommunene på Nedre Romerike, Lillestrøm, Aurskog-Høland, Nittedal og Gjerdrum, sier Synnøve Bjørke, som legger til at dette bidrar til et mer bærekraftig samfunn og reduserer belastningen på miljøet.

I de tre pilotkommunene har altså ROAF nesten nådd EUs mål om 70 prosent riktig matavfallssortering 11 år før målet skal være oppnådd.

Skroll til toppen