To dager i Bergen, et tilbakeblikk

Farlig avfallskonferansen 2024 er nå til ende og Norsk forening farlig avfall kan klappe seg sjøl på skuldra. Arrangementet gikk knirkefritt og mulighetene for et godt utbytte for deltakerne var store. Her følger noen tilbakeblikk.

Til tross for en forkjølelse som ifølge ham selv ga Petter Stordalen følelsen av å være en haug med farlig avfall da han våknet samme morgen, mobiliserte han energi nok til å sparke i gang årets Farlig avfallskonferanse på kjent vis. Hovedtemaet hans var at humor er viktig for å komme igjennom kriser, og at det også er avgjørende å ha en bedriftskultur preget av entusiasme for det man driver med. Så tok han privatflyet sitt tilbake til Oslo.

Petter Stordalen

NFFAs generalsekretær Randi Pedersen kunne så ønske de over 450 deltakerne velkommen og fornøyd konstatere at det er deltakerrekord. Så spendte da også årets program over et stort spekter av temaer relevante for bransjen.

Randi Pedersen

Under myndighetens time presenterte Jone Rivrud Rygg fra Miljødirektoratet en lang liste  med endringer i regelverk og ordninger som er relevante for denne bransjen. Og han var selvfølgelig også innom det faktum at årets tilsynsaksjon ga et nedslående resultat. Budskapet i Ryggs presentasjon kan du lese mer om i neste nummer av Kretsløpet. Arne Lærdal fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap kunne fortelle at de endringene som gjelder transport av farlig gods på vei og jernbane i år ikke omfattet noen skjerpelser, kun lempelser i regelverket. Og Direktoratet for strålevern og atomberedskaps Ingeborg Aase Mork-Knutsen fortalte blant mye annet om at også DSA har et digitaliseringsprosjekt som skal gjøre hele prosessen med å søke om tillatelse etter forurensingsloven eller endre tillatelsene man allerede har enklere.

Og ingen foredragsholdere kom unna uten en tur i sofakroken for å svare på spørsmål fra publikum.

Arne Lærdal, Jone Rivrud Rygg. Ingeborg Aase Mork-Knutsen og Randi Pedersen

Det skjer mye innenfor standardisering i bransjen, og mange fagfolk er involvert i Standard Norges arbeid. Det gjelder blant annet Håvard S Nateland fra SAR som deltar i arbeidsgruppen som jobber med Farlig avfallserien, 7000-serien.Han presenterte status for dette arbeidet.

Håvard S Nateland

De kritiske råvarene i det farlige avfallet, «Stuff we need but can’t allways get», var temaet i Bård Bergfalds foredrag. Også dette blir det mer om i neste nummer av Kretsløpet.

Bård Bergfald

Ingen Farlig avfallskonferanse uten NOAH Solutions og arbeidet som foregår på Langøya. Her testes mulighetene for å gjenvinne stoffer fra filterkaken som dannes av syre og flyveaske, og alternative bruksområder for avfallet som kan karekteriseres som OA – ordinært avfall.

Haakon Rui

Inge Johansson

Heidi B Nilsen fra returkraft har erfart at det av og til kan komme avfall inn på anlegget som er radioaktivt. Dette blir heldigvis stoppet i den «radioaktive portalen» på anlegget, men hva gjør man med slikt avfall? Det fortalte hun, Ingeborg Aase Mork-Knutsen fra DSA og Ingrid Helen Hauge fra Institutt for energiteknikk om.

Randi Pedersen, Heidi B Nilsen, Ingeborg Aase Mork-Knutsen fra DSA og Ingrid Helen Hauge

Det er stor variasjon mellom kommunene i hvordan farlig avfall blir samlet inn. Eksempler ble vist fra Trondheim Renholdsverk ved Thomas Næssan, Avfall Sør ved Arild Bjelland og Romsdalshalvøya Interkommunale Avfallsselskap ved Vibeke Sommernes. Sistnevnte kunne fortelle om en vellykket løsning med henteordning for brukte batterier. Innbyggerne får utdelt poser til batteriene og en dertil egnet krok til å henge på glass- og metallavfallsdunken. Og spesiell opplæring er gitt til sjåførene for å håndtere dette.

Randi Pedersen, Thomas Næssan, Vibeke Sommernes og Arild Bjelland

Vibeke Sommernes

Erik Wærner fra Multiconsult fortalte om små fraksjoner som kan finnes i ordinært avfall og som kan være farlige.

Erik Wærner

Heller aldri en farlig avfallskonferanse uten juristen Einar Bratteng på scenen. Denne gangen fortalte han om regelverket som skiller mellom produkter og avfall og hva som skal til for at det ene skal bli det andre og motsatt. Det var ganske omfattende.

Einar Bratteng

Risikoen for at branntilløp i avfallsanlegg kan få store konsekvenser har medført at det er blitt vanskeligere å få forsikret slike anlegg. Kristin Arnkvern fortalte om arbeid som er i gang for å utarbeide en standard som skal redusere risikoen for brann – NS 3913 Brannsikkerhet – Prosjektering og drift av avfallsanlegg. Hun opplyste at alle kan komme med innspill når denne kommer på høring. Og Lars Erik Harv i Returkraft har gjort seg noen erfaringer med forsikringsproblemer, og lanserte ideen om å danne et såkalt captive, et forsikringsselskap som eies av de forsikrede. Dette blir det mer om i neste nummer av Kretsløpet.

Kristin Arnkvern

Lars Erik Harv

Så er det jo et faktum at deponikapasiteten for radioaktivt avfall her i landet er for liten, noe som spesielt er aktualisert etter at KLDRA-deponiet i Himdalen ble stengt. Camilla K. M. Winterstad fra DSA foredro om ulike typer radioaktivt avfalls ulike behov for deponier og hva status er per i dag.

Camilla K. M. Winterstad

Hazel Perrens fra Offshore Norge snakket om oljeholdig avfall fra olje- og gassindustrien. Hun trakk fram den nye grensekryssforodningen fra EU som innebærer en innstramming av eksport og import av avfall til sluttbehandling og understreket behovet for nasjonale løsninger, spesielt for håndtering av farlig avfall, og nødvendig infrastruktur.

Hazel Perrens

Olaf Brastad fra Bellona minnet publikum om den enorme oppryddingen som vil bli nødvendig etter den brutale krigen i Ukraina. Han mente at Norge som våpenleverandør er en av forurenserne som også må betale, og oppfordret forsamlingen til å vurdere hva vi kan bidra med av kompetanse til dette omfattende arbeidet. Han fikk også gleden av å intervjue framtidas politikere om hva de tenker om avfallsproblematikk og farlig avfall.

Olaf Brastad

Ungdomspolitikere

Årets «annerledesforedrag» var ved lege Jørgen Skavland som fastslo at helse sitter i hodet. At vi nordmenn både er naive og kravstore. At Vitapro ikke hjelper mot vonde ledd og at C-vitamin ikke hjelper mot forkjølelse. Og som oppfordret til å ta fellesmåltidet i familien – middagsbordet – tilbake.

Jørgen Skavland

Jørgen Skavland

Overraskelsen som var annonsert på programmet var utdelingen av Utdanningskvalitetsprisen for høyere yrkesfaglig utdanning som for 2024 gikk til Fagskolen Vestfold og Telemark for arbeidet med tilpasset utdanning i håndtering av farlig avfall og miljøgifter. Dette har NFFA vært samarbeidspartner i. Prisen er på en million kroner og ble delt ut av forskings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel over videolink.

Forskings- og høyere utdanningsminister Oddmund Hoel overrekker prisen i Trondheim, Pål Kyrkjebø og Marit Lindstad mottar den i Bergen

Konferansen hadde også god tid til pauser med mingling og besøk i utstillingsområde. Svært mange av leverandørene til bransjen stilte med stands.

Pausemingel

Torbjørn Ånefjord kommer fra firmaet Korp og Son som holder til i Lysekil i Sverige og som produserer påbygg til suge- og spylebiler.

Svend Kofoed Petersen og Andreas Baisner i Eden Aquatech selger utstyr for rensing av sigevann og annet forurenset vann.

Pausemingel

Miljøteknikk Terrateaem i Mo i Rana tar imot farlig avfall og deponerer det i gamle gruveganger innstøpt i betong. De har også gjenvinning av enkelte stoffer som blant annet jern.

Ståle Solberg og Jomar Thoresen i OnsiteSecurity far først og fremst på konferansen for å fortelle om sine fjernbetjente avfallsmottak, der de som skal levere farlig avfall trykker på en knapp og blir koblet opp mot en sentral som slipper dem inn og ser etter at de gjør alt riktig.

Pausemingel

Hos Nemko Norlab kan du få utført kjemianalyser, mikrobiologiske analyser eller få utført utslippsmålinger. De tilbyr også verifikasjon av bedriftenes egne måleprogrammer, fortalte Ingrid Trydal Rønsberg og Wenche Brennbakk.

Guro K Milli-Solheim og Sverre Valde representerte Ruteretur på konferansen. I bakgrunnen ser vi fagsystemleverandøren Stix.

Pausemingel

Og selvfølgelig var det festmiddag med musikalsk underholdning.

Før Randi Pedersen og hennes medhjelpere sendte deltakerne hjem, ble det opplyst at neste Farlig avfallskonferanse blir i Trondheim 11.-12. november 2025.

Skroll til toppen