Norges første selvbetjente miljøstasjon for private åpner i Birtavarre

I desember åpner Avfallsservice i Nord-Troms det som trolig er Norges første selvbetjente miljøstasjon for private.

­– Det blir veldig spennende. Vi vet foreløpig ikke hvor godt det vil fungere, men vi holder på med tekniske tester nå og håper å få åpnet i begynnelsen av desember, sier Vegard Tvedt Pedersen i Avfallsservice AS. Den nye miljøstasjonen ligger i Birtavarre i Kåfjord kommune.

Pedersen forteller at samarbeidspartner Liberty Now har noen slike løsninger i forbindelse med mottak av næringsavfall, men at så vidt både de og Avfallsservice kjenner til blir dette den første helt selvbetjente miljøstasjonen for private.

Liberty Now som er et norsk teknologiselskap har blant annet selvbetjente matbutikker i porteføljen. Og det er selvfølgelig teknologi som gjør det mulig å tilby selvbetjente løsninger. Og en app.

– Det fungerer slik at kommunens innbyggere laster ned en app. Og i det de oppretter en bruker i appen, må de også gjennom et opplæringsløp som forteller hvordan avfallet skal sorteres og hvordan farlig avfall skal håndteres. Når dette er innført, kan vi faktisk si at vi har gitt alle kundene i denne kommunen opplæring, forteller Pedersen. Via appen kan kunden låse seg inn på området, registrere hva som kastes, betale og låse seg ut igjen. – Det er kun en kunde som kan være inne på området om gangen, så hvis det er noen andre der, er det stengt til vedkommende kommer ut igjen. Det vil også være stengt for innbyggerne når avfallsselskapet er inne og tømmer konteinerne eller når komprimatorene er i drift. Og dette kan kundene se i appen, fortsetter han.

Appen er koblet opp mot kundedatabasen til Avfallsservice. – På den måten vet vi alltid hvem som er inne på området. Og området er videoovervåket, så vi kan alltid gå tilbake og se hva som ble gjort inne på området, sier Pedersen, og legger til at Liberty Now også har et betjent sentralbord hvor de kan følge med og også bistå kunder som er inne på området og trenger hjelp med noe.

I tillegg til kameraer er det også et sensorbasert system levert av REEN som varsler når en konteiner er full. Dessuten vil det komme folk fra driftsselskapet og inspisere området hver morgen. De har spesielt oppsyn med hva som er levert inn av farlig avfall.

Pedersen forteller at selv om området er selvbetjent er det foreløpig ikke døgnåpent. – I åpningsfasen kommer vi til å ha stengt på natta, og det er for at vi skal kunne følge med på hvordan teknologien virker, at det for eksempel ikke er noe som svikter slik at folk ikke kommer seg ut derfra, eller at det er andre hendelser som oppstår, sier han.

Hva det vil koste å levere avfall her er noe av det som gjenstår å beslutte før anlegget skal åpnes, men Pedersen understreker at prinsippet vil bli at det vil være dyrere å ikke sortere, enn å faktisk sortere. – Vi legger oss på linja om at forurenser skal betale, sier han.

Avfallsservice har jobbet med planleggingen i ni-ti måneder. Birtavarre i Kåfjord er bare en times kjøring fra selskapets hovedkontor i Nordreisa, og derfor ble denne lokaliteten valgt ut som en første test, men Pedersen understreker at løsningen også kan være aktuell for de andre kommunene som selskapet dekker dersom det viser seg at dette funker, siden løsningen er spesielt egnet i områder der det er store avstander. Noe som jo er felles for kommunene i dette distriktet.

Pedersen sender også en takk til Troms Holding som har bidratt med betydelig økonomisk støtte. – Uten den støtten kunne vi ikke gjennomført dette prosjektet, sier han.

Avfallsservice AS

Avfallsservice AS er et interkommunalt selskap som eies av de seks kommunene Lyngen, Storfjord, Kåfjord, Skjervøy, Nordreisa og Kvænangen.
Selskapet driver renovasjonsvirksomhet med hovedvekt på kommunal renovasjon i eierkommunene. I tillegg har vi utleie av containere, innsamling og behandling av avfall fra forretninger/kontor og industri, og mottak og videresendelse av spesialavfall. Vi foretar tømming av slam fra private og kommunale septiktanker, samt slam fra kommunale renseanlegg. For mottak av avfall har vi seks miljøstasjoner, en i hver eierkommune.
Kilde: avfallsservice.no

Skroll til toppen