Norsk Gjenvinning går løs på komplekst avfall

Når man arbeider med forurensede materialer, som jord eller slam, vil det av og til oppstå tilfeller hvor det ikke finnes noen åpenbar trygg eller lovlig håndteringsmetode. Norsk Gjenvinning tar nå tak i disse utfordringene ved å samle sin ekspertise og kapasitet under én paraply for å håndtere komplekst avfall.

– Vi ser at visse typer avfall, som forurenset jord og slam, faller mellom de tradisjonelle avfallshåndteringsmetodene. Derfor ser vi behovet for å koble sammen ekspertise, fasiliteter, teknologier og kapasiteter på tvers av selskapet, sier Christian Andresen, markedssjef i NGm3 AS, Norsk Gjenvinnings selskap for forurenset jord. Norsk Gjenvinning finpusser nå sine tjenestetilbud innen spesialavfall for å løse det uløselige. Dette inkluderer avfall som ikke kan resirkuleres til nye råmaterialer, forbrennes eller deponeres på en trygg måte.
Et nylig eksempel er håndteringen av forurenset jord fra byggingen av den nye Espern-brua i Hamar, som var uegnet både for resirkulering og deponering.

– De kjemiske egenskapene til jorda var for komplekse for direkte deponering eller resirkulering, og den utgravde jorda var ikke egnet til forbrenning uten å tilsette store mengder tilleggsbrensel. Ved å blande jorda med et annet avfallsprodukt som stabiliserer de kjemiske egenskapene, skapte vi et sluttprodukt som trygt kan deponeres, sier Tormod Selen Lundberg, utviklingssjef i Norsk Gjenvinning.
Renate Heder, leder for verdikjeden for farlig avfall, forklarer videre: – Vi bruker den samlede ekspertisen i selskapet og verktøyene vi har innen både mekanisk, fysisk og kjemisk behandling av både ufarlig og farlig avfall. I Hamar-prosjektet handlet det om ekspertise innen både farlig avfall og jord, sammen med behandlingskapasiteten ved våre anlegg i Porsgrunn og Fredrikstad.

Sammen med kolleger fra ulike avdelinger i Norsk Gjenvinning står de tre bak initiativet til et felles kunde- og kompetansesenter som skal håndtere de mest utfordrende sakene i bransjen. – Målet vårt er å kunne si ja til nesten enhver utfordring kundene våre kommer med. Vi har menneskene, vi har fasilitetene, og vi har et stort nettverk av partnere vi kan samarbeide med, avslutter Heder.

Kilde: Pressemelding fra NG Group AS

Skroll til toppen