Tusen samlet på Gardermoen

Vi som er her i dag representerer en bransje som i aller høyeste grad skal være med og løse utfordringene en sirkulær omstilling innebærer. Vi kommer ikke til å kjede oss på jobb fremover. I årene framover kommer vi til å ha mer enn nok å gjøre. Det kommer til å bli kjempegøy! sa styreleder Synnøve Bjørke da hun ønsket velkommen til en konferanse som i år samler tusen deltakere på the Qube på Gardermoen.

Og før hun ga ordet videre annonserte hun en tjuvstart på å ta Avfall Norges nye navn, Sirk Norge, i bruk. Juridisk sett er det først ved årsskiftet at navneendringen trer i kraft, men fra nå av er det Sirk Norge som skal innarbeides i omtalen av organisasjonen.

Høyreleder Erna Solberg innledet også sin tale med å gratulere organisasjonen med det nye navnet.

Deretter gikk hun løs på alle utfordringene samfunnet vårt står i, og innrømmet at hun med det  ikke traff helt på det som er konferansens tema, nemlig muligheter.

– Men jeg ser også at vi skal igjennom en klimaomstilling, og i den omstillingen har dere en viktig rolle. For klima dreier seg ikke bare om CO2 utslipp, det dreier seg om hvordan vi forvalter naturen og ressursene våre på en god måte, som gjør at vi faktisk tar vare på at vi bare har én jordklode. Norge er verken skjermet fra konsekvensene av den globale klimakrisen, eller skjermet fra ansvaret for å gjøre noe med utslippene våre. Og så er det sånn at summen av disse omstillingene er store og krevende, men jeg tror jo at vi er stand til å gjøre det. Men vi må tørre å innrømme at disse omstillingene kommer, slik at vi har en strategi og plan for hva vi skal gjøre fremover, sa hun og fortsatte: – Det krever tydelig politisk retning, og at det settes kraft bak tiltakene, og så er det viktig at vi har med alle dere som representerer norsk næringsliv, som representerer en bransje som er i stor vekst og bør være i stor vekst fremover. Og det krever at vi finner måter å jobbe på, som bidrar til at vi løser alle disse tre omstillingene. Altså at vi er gode på å bruke arbeidskraften vår, løfter klimautfordringene og at vi klarer næringsomstillingen samtidig.

Hun kom også inn på den sikkerhetspolitiske situasjonen og at vi trenger å ta vare på mye mer av  råstoffene og materialene våre og resirkulere dem.

– Vi skal ikke slutte å bygge boliger eller skape bedrifter, men vi må altså ha mer ombruk, mer materialgjennomgivning, vi må skape nye grønne jobber og rett og slett en mer bærekraftig fremtid. Derfor er det sånn at næringspolitikk og klimapolitikk henger sammen. For det er av betydning hvilket skatteregime du har hvis du skal skape bedrifter og utvide dem, sa hun og understreket at forutsigbarhet er viktig for næringslivet.

Men hun var også opptatt av at myndighetene må stille krav.

– Og så må vi være ærlige og si at Lille Norge nok er for lite til å være et attraktivt og lønnsomt marked både for de offentlige og de private aktørene. Derfor mener jeg at det er viktig at Norden er en ledende region og lager et felles marked for sirkulær økonomi.

Og dette var også tema da innledere fra nabolandene fikk entre scenen. Matthias Philipsson er ikke bare VD for Svensk Plaståtervinning. Han leder også et svensk utvalg som er utnevnt av miljø- og klimaminister Romina Pourmokhtari til å være regjeringens rådgivere innenfor sirkulær økonomi. Han var klar på at avfallspyramiden må bygges om. For det er kun når man gjenvinner materialer til samme kvalitet som før at genvinning er sirkulærøkonomi. Når gjenvinningen resulterer i lavkvalitetsprodukter, downcycling, er vi over på lineær økonomi, mente han.

Mattias Philipsson, VD for Svensk Plaståtervinning.

Også danske Morten Østergaard, tidligere medlem av Folketinget og også tidligere visestasminister, deltok. Han understreket at den samfunnstransformasjonen som sirkulærøkonomien representerer krever partnerskap for å lykkes, og at lovendringer er nødvendig, men ikke nok. Det trengs også effektiv implementering. Og det å ha gode datainnsalingsløsninger og tilgang på ferske og riktige data vil smøre prosessen.

Nå fortsetter konferansen på behørig vis med foredrag, en rikholdig utstilling, fest og moro.