Byggebransjen jubler over gjennomslag i Stortinget. Nå blir det snart slutt på at 500 000 kasserte vindusruter graves ned på søppeldynga. En returordning for alle vindusruter er på vei etter enstemmig vedtak i Stortinget.
Hvert år kasseres over 650 000 vindusruter i Norge, og de fleste av disse rutene havner på dynga. Dagens returordning omfatter kun PCB-ruter, som betyr at kun fem prosent av vinduene tas hånd om av returselskapet som sikrer gjenvinning av glasset. Nå har Stortinget sagt ja til å utvide dagens Ruteretur-ordning, slik at de de resterende 95 prosentene av vinduene også vil omfattes av ordningen som sikrer materialgjenvinning og ombruk.
– Dette er en gamechanger for bransjen, og en seier for miljøet og sirkulærøkonomien. Endelig kan vi få en løsning som både sparer miljøet for tonnevis med avfall og som gjør hverdagen enklere og billigere for både næringslivet og folk flest, sier Hilde Widerøe Wibe, styreleder i Ruteretur og daglig leder i Norske Trevarer i en pressemelding.
Bred politisk enighet
Bak gjennomslaget står en enstemmig energi- og miljøkomite, fra Rødt til Frp. Politikerne har lyttet til bransjen, som lenge har etterlyst en utvidelse av Ruteretur-ordningen for å møte stadig strengere krav til sirkulære løsninger.
– Stortinget har virkelig forstått at dette er et problem som både må og kan løses raskt. Det er fantastisk å se så bred enighet om å løse dette raskt. Dette er virkelig Norge på sitt beste. Dette er rett og slett vinn-vinn for miljøet og samfunnet, sier Wibe.
Glass som verdifull ressurs
Antall kasserte vinduer øker hvert år, og uten tiltak vil miljøproblemene bare vokse. Om 15 år vil Norge stå overfor et glassberg på 1,4 millioner kasserte vinduer årlig. Gjenvinning av glass reduserer både energibehovet og klimagassutslippene betydelig. I tillegg er kvartssand, en viktig råvare i glassproduksjon, en begrenset ressurs. En utvidelse av Ruteretur-ordningen vil derfor også bidra til å redusere naturkrisen.
– Det er frustrerende å se på at så mye glass går til spille hver eneste måned, spesielt når vi har et velfungerende system som Ruteretur som kan ta hånd om problemet raskt, rimelig og effektivt. Heldigvis ser det ut til at vi nå kommer i mål med å få på plass en returordning for alle isolerglassruter. Dette kan virkelig gjøre en stor forskjell for miljøet og redusere avfallsmengden betydelig, sier Wibe.
Håper på rask handling fra regjeringen
Med Stortingets vedtak ligger alt til rette for en utvidet returordning. Men hver måned som går uten en løsning, betyr at én million kilo glass går tapt.
– Nå er det avgjørende at regjeringen følger opp, slik at vi kan begynne å gjenvinne de hundretusenvis av vinduene som i dag graves ned og dermed går til spille. Dette handler om å sikre at vi har et bærekraftig system for materialgjenvinning og ombruk, avslutter Wibe.
– En gladnyhet
Med alle berørte aktører og hele Stortinget i ryggen, er vi i en unik situasjon med mange og solide støttespillere og de beste forutsetninger for en rask fremdrift. En utvidelse av Ruteretur-ordningen til å omfatte alle kasserte isolerglassruter er løsningen også avfallsbransjen ønsker seg. Nå bør det være en enkel jobb for Klima- og miljødepartementet å få endret et par paragrafer i avfallsforskriften, som allerede har et eget kapittel om produsentansvar for PCB-ruter, slik at vi får løst et stort avfallsproblem raskt. For hver måned vi venter, graves 1 million kg glass ned på deponier. Dette er begrensede ressurser som kan materialgjenvinnes i det uendelige, sier daglig leder i Ruteretur, Sverre Valde i en kommentar.