SSB: Nedgang i mengde byggavfall i 2023

I 2023 ble det generert 1,8 millioner tonn avfall fra bygging, rehabilitering og riving. Dette utgjør en nedgang på omtrent 15 prosent sammenlignet med 2022.

Mesteparten av avfall fra byggevirksomhet består av materialer som er lite forurenset, og som kan deponeres eller brukes om igjen uten spesielle miljøhensyn. En del bygningsmaterialer inneholder imidlertid både miljøgifter og andre farlige avfallstyper som det er viktig å håndtere på en forsvarlig måte.

Nedgang i avfall fra byggeaktivitet

Til sammenligning med året før gikk mengden byggavfall ned fra 2,11 millioner tonn i 2022 til 1,79 millioner tonn i 2023 noe som utgjør en nedgang på cirka 15 prosent. I 2023 minsket mengden byggavfall omtrent like mye som den gikk opp fra 2021 til 2022.

Den største nedgangen i byggavfall kan sees i rehabiliterings- og riveaktiviteten, med en reduksjon på henholdsvis 15 og 23 prosent sammenlignet med året før. Riving utgjorde 39 prosent av all generert byggavfall i 2023. Litt over en fjerdedel av avfallet stammer fra rehabiliteringsprosjekter, mens resten kommer fra bygging av nye bygg.

De tyngre materialene som tegl, betong, asfalt og metaller utgjør omtrent 62 prosent av byggavfallet. De fleste avfallstypene er rene og sorterte, mens cirka 14 prosent av avfallet er blandet, noe som tilsvarer andelen fra 2022.

En positiv utvikling å merke seg er at andelen blandet avfall har holdt seg stabil på 14 prosent siden 2019. I 2013 var denne andelen på 18 prosent og så har den gradvis avtatt ned til 14 prosent de siste årene.

Nedgangen i generert avfall kan skyldes fall i produksjonsaktiviteten i bygge og anleggsnæringen fra 2022 til 2023 som vist i  SSBs produksjonsindeks for bygge- og anleggsvirksomhet.

Materialgjenvinning av byggavfall

Statistikken for behandling av avfall er basert på opplysninger fra et utvalg av avfallsinnsamlere i Norge. Avfall som benyttes til for eksempel veiunderlag og dekkmasser, regnes også som materialgjenvinning i denne sammenheng. Mengden materialgjenvunnet er beregnet med utgangspunkt i sendt til gjenvinning og ikke i mengde inn til gjenvinningsprosessen. Reell gjenvinningsgrad vil derfor være noe lavere.

Beregningene viser at 46 prosent av avfallet fra byggeaktivitet ble levert til materialgjenvinning. Det er nesten på samme nivå som i 2022. 

Både energigjenvinning og deponering av byggavfall var på henholdsvis cirka 16 og 32 prosent i 2023. Deponering av byggavfall gikk opp med 11 prosent, mens energiutnyttelse gikk ned med 9 prosent i 2023 sammenlignet med året før. Omtrent 6 prosent av avfallet gikk til annen/ukjent behandling.

Utsorterte mengder av metall, papir, glass, gips og plast sendes til materialgjenvinning, mens mye av blandet avfall gikk til forbrenning med energiutnyttelse.

I 2023 ble alt av asfalt og metaller sendt til materialgjenvinning. Også papir, glass, EE-avfall og gips ble hovedsakelig materialgjenvunnet. Her var prosentene på henholdsvis, 97, 79, 76 og 65 prosent i 2023.

Forskjell mellom gjenvinning av bygg og anleggsavfall i Avfallsregnskapet og i artikkelen om Avfall fra byggeaktivitet

Det er flere forskjeller mellom måten gjenvinningsgraden beregnes når den omtales i artikkelen til Avfallsregnskapet og når den omtales i artikkelen til Avfall fra byggeaktivitet. Blant annet statistikken for Avfall fra byggeaktivitet inkluderer ikke anleggsavfall, men dette er delvis inkludert i Avfallsregnskapet.  Den gjenvinningsgraden for bygge- og anleggsavfall som omtales i avfallsregnskapet er grunnlaget for tallene Norge rapporterer til Eurostat i henhold til Rammedirektivet for avfall. Beregningsmetoden for gjenvinningsgrad er derfor som beskrevet for denne rapporteringen og datagrunnlaget er Bygge- og anleggsavfall. Når det gjelder prosenten som omtales i statistikken for Avfall fra byggeaktivitet er det en annen avgrensning og en følger der ikke beregningsmetoden til Rammedirektivet for avfall.

Alt ifølge SSBs Avfall fra byggeaktivitet

Skroll til toppen