Norsk forening farlig avfall (NFFA) reagerer på Miljødirektoratets framstilling

NFFA mener Miljødirektoratet framsetter resultatene av årets tilsynsaksjon overfor mottak- og mellomlagringsanlegg for farlig avfall unyansert. Generalsekretær Randi Pedersen avviser at foreningen bagatelliserer funnene.

Bare en halvannen time etter at Miljødirektoratet presenterte sine tilsynsresultater i en nyhetsmelding torsdag, var NFFA ute med sin reaksjon. I pressemeldingen skriver organisasjonen følgende:

«Norge ligger svært langt fremme når det gjelder håndtering av farlig avfall. Vi har Europas beste systemer for håndtering av denne utfordrende avfallsfraksjonen og alt slikt avfall kategoriseres og registreres. Store mengder miljøgifter tas ut av kretsløpet hvert år. Fagområdet er svært strengt regulert av en rekke ulike regelverk. Til tross for et omfattende og strengt regelverk har hele 81% av de kontrollerte virksomhetene ingen eller mindre alvorlige avvik. Dette ser direktoratet helt bort fra og framhever kun at 19% fikk avdekket alvorlige brudd på regelverket.
NFFA vil berolige publikum. Det er ikke 19% av anleggene som slipper ut miljøgifter i våre omgivelser. Miljødirektoratet vurderer det som alvorlige avvik dersom det farlige avfallet er lagret på feil sted, merket for dårlig eller dersom internkontrollsystemet ikke kan dokumentere tilstrekkelige risikovurderinger. I mange tilfeller er risikovurderingen gjort, men den er da ikke tilstrekkelig dokumentert.
Det norske systemet består av profesjonelle aktører med en svært viktig samfunnsfunksjon, å tilse at miljøgifter tas ut av kretsløpet. 93 anlegg som mottar eller mellomlagrer farlig avfall er kontrollert i den nylig avsluttete kontrollaksjonen, mange av dem er medlem i NFFA. I et sammendrag konkluderer Miljødirektoratet med at det fremdeles avdekkes for mange brudd i bransjen. Det er generalsekretær Randi Pedersen i NFFA enig i, og tillegger:
– Aktører som håndterer farlig avfall er underlagt et omfattende og strengt regelverk. Få andre bransjer er sammenlignbare. Vi er fornøyde med at det føres tilsyn med bransjen. Tilsyn er en svært viktig funksjon for at de med høy kvalitet på tjenestene skal ha mulighet til å overleve i konkurransen. Ellers blir de seriøse og fremoverlente fort utkonkurrert av de som tar snarveier. NFFA mener det er gått for lang tid siden siste tilsynsaksjon, som var i 2018. Pedersen henviser til at det er kommet mange nye forskrifter, endringer i lovverk og i virksomhetenes tillatelser siden forrige aksjon. Dette kan forklare at årets aksjon ikke viser nedgang i antall brudd siden forrige tilsyn.
Av samme grunn imøteser NFFA en strengere forvaltningspraksis knyttet til virksomheter med gjentakende og alvorlige avvik. Tilsyn i seg selv har liten effekt dersom de ikke følges opp med konsekvenser for de mest alvorlige tilfellene. Verstingene må tas ut av bransjen og ikke få mulighet til å drifte ulovlig i årevis.
For første gang kontrollerte myndighetene også anleggenes risikovurdering av miljøkonsekvenser i forbindelse med brann. Randi Pedersen kommenterer:
– Brann er en betydelig utfordring på avfalls- og gjenvinningsanlegg. Det er imidlertid svært sjeldent at brannene oppstår i farlig avfall, disse forekommer først og fremst i restavfallet fra husholdningene. Årsaken er i all hovedsak antennelse av litiumbatterier. Tilsynsaksjonen kontrollerte spesifikt miljøkonsekvensene med slike branner, og 66 % av de kontrollerte anleggene ble registrert uten noen avvik. Ved de virksomhetene som fikk avvik var det svakheter ved prosedyrer for håndtering av slukkevann eller den dokumenterte risikovurderingen knyttet til ukontrollerte utslipp av slukkevann.

Behov for ytterligere tiltak
I tillegg til hyppigere tilsyn og reaksjoner som merkes overfor verstingene, som miljømyndighetene tar seg av, kommer bransjen og NFFA til å fortsette fokuset på kompetanseheving. Siden forrige tilsyn har NFFA, i samarbeid med Fagskolen Vestfold og Telemark, utviklet flere utdanningstilbud. Bransjen i sin helhet øker fokuset på kompetanse og kompetanseutvikling. Resultatene fra tilsynsaksjonen vil danne grunnlaget for justering av eksisterende utdanningstilbud samt for utviklingen av neste utdanningstrinn, fagskoleingeniør innen avfall. Kvalitetsledelse vil få en merkbar større plass i disse tilbudene. Vår forventing er at dette arbeidet over tid vil medføre færre brudd ved kommende tilsynsaksjoner, avslutter generalsekretær Randi Pedersen i Norsk forening farlig avfall (NFFA).
Virksomheter som enda ikke har meldt seg inn i NFFA oppfordres til å søke medlemskap. På den måten vil flere av de som i dag strever med å følge med på det omfattende regelverket få tilgang til mer støtte i dette viktige arbeidet og slik ta del i den utviklingen som bransjen er inne i.»

På spørsmål fra Kretsløpet om ikke dette er å bagatellisere det faktum at det faktisk er funnet alvorlige brudd på regelverket hos en av fem av de kontrollerte anleggene, svarer Pedersen følende:
– Vi føler ikke at vi bagatelliserer det, men vi føler at bransjen blir skjært over en kam i pressemeldingen fra direktoratet, og de som da er fremoverlent og anstrenger seg for å følge regelverk, og faktisk også får det til på en bra måte, ikke blir nevnt med et ord, og det synes vi er feil.
Men det skulle vel bare mangle at man gjør ting riktig når man har ansvar for å håndtere farlige stoffer?
 – Ja, men det er jo ikke til å stikke under stol at det er ganske krevende. Det er et enormt omfattende regelverk. Det er ikke mange bransjer i landet som kan sammenligne seg med dette. Og vi har bedre statistikker enn andre bransjer, til tross for at vi har et mer omfattende og strengere regelverk. Sånn at ja, det skulle bare mangle, men å være perfekt er krevende. Og det er ikke er 20 prosent av bedriftene som faktisk slipper ut miljøgifter i omgivelsene. Det som Miljødirektorat anser som alvorlige brudd er feil i lagringssted og manglende dokumentasjon og risikovurdering. Ja, det er alvorlig, absolutt. Og vi kommer ikke til å slippe taket. Vi kommer til å fortsette å jobbe intenst for å gjøre disse tingene bedre. Men det er viktig å også si at vi har gode statistikker i denne bransjen, fordi man jobber med det som er farlig. Og det å ikke nevne det i det hele tatt fra Miljødirektorat, det syns vi blir feil, avslutter Pedersen.

Skroll til toppen