Anlegget som tar imot Oslos matavfall, har vært et pengesluk for Oslo kommune. Nå vil byrådet kvitte seg med anlegget.
Det er Aftenposten som melder dette.
Anlegget eies av Oslo kommune og skulle være en del av Oslos grønne og miljøvennlige løsninger. I stedet er det blitt en problemfabrikk og et enormt pengesluk for kommunen.
Mandag ba byrådet i Oslo Renovasjons- og gjenvinningsetaten om å forberede et salg av anlegget på det åpne markedet. Det kommer frem i et brev fra miljøbyråd Marit Vea (V) til bystyret.
Romerike biogassanlegg sto ferdig i 2012. Allerede da det skulle overtas av Oslo kommune i 2013, hadde anlegget vesentlige tekniske mangler. Det var bare starten.
I dag er utfordringene fortsatt store:
Oslo leverer mindre matavfall enn forventet. Anlegget har en kapasitet på 50 000 tonn i året, men det leveres bare ca. 16 000 tonn fra Oslo pr. år.
En relativt stor andel av biogassen brenner opp og brukes aldri.
Anlegget har i flere år gått med store underskudd.
Frem til i dag har anlegget kostet kommunen minst 588 millioner kroner, inkludert kjøp, bygging og videreutvikling. I tillegg har driften av anlegget kostet 40–50 millioner kroner de siste årene, opplyser etaten.
Oslo kommune har lenge hatt lyst til å kvitte seg med problemanlegget. De ønsket å selge det til Vestfjorden avløpsselskap (Veas AS), som Oslo eier sammen med Asker og Bærum. Det sa Bærum nei til i sommer, ifølge NRK.
– Vi må sørge for å holde kostnadene for kommunen og innbyggerne nede, og byrådet har derfor kommet frem til at den beste løsningen er å selge Romerike biogassanlegg på det åpne markedet, sier miljøbyråd Vea til Aftenposten.
Pr. i dag kan anlegget ikke ta imot matavfall fra andre kommuner – selv om det er ledig kapasitet. Kommunen har ikke lov til å selge restkapasiteten i markedet til en konkurransedyktig pris på grunn av regelverket.
– Det betyr at innbyggerne også betaler en for høy pris for etterbehandling av matavfallet sitt. Byrådet ønsker å dempe de kommunale gebyrene for Oslos befolkning. Dette er et slikt tiltak, fortsetter Vea.
Hun understreker samtidig at biogass fortsatt er en viktig del av klimaløsningen, men at andre aktører har bedre forutsetninger for å drifte anlegget.
Det er bystyret som tar den endelige beslutningen om et eventuelt salg av Romerike biogassanlegg. Det er for tidlig å si noe om hva anlegget er verdt, ifølge byrådet.
Alt ifølge Aftenposten.