Nytt gjødselregelverk tema på årets bioseminar

Sirk Norge arrangerer i år sitt bioseminar i Stavanger og omegn. Et av hovedtemaene bli det nye gjødselregelverket som nylig var på høring.

– Vi har pleid å arrangere bioseminaret på ulike steder i landet hvor det samtidig har vært mulig å besøke et nyåpnet biogassanlegg. I fjor rakk vi å besøke anlegget på Stord før det ble lagt ned etter kort tids drift. Men i år har vi lagt seminaret til Stavangerområdet, og det er fordi det er et veldig sentralt område med tanke på biogjødsel og husdyrgjødsel, sier Jens Måge som er ansvarlig for seminaret hos Sirk Norge.

Det nye gjødselregelverket vil nemlig bli et hovedtema på seminaret denne gangen, og Måge trekker spesielt fram utfordringene med tilgang på fosfor til bruk som gjødsel, men som det jo finnes en del av i biorest og fiskeslam.

Samarbeid med landbruket

– Hele fosforproblematikken har vi snakket om ganske mye de siste årene. Men nå blir det enda mer aktuelt med nytt gjødselregelverk. Det er en felles utfordring og mulighet med landbruket i husdyrtette områder – som jo dette er – og vi må derfor samarbeide med den næringen. Det har vi på mange måter alltid gjort, i og med at de ofte både leverer husdyrgjødsel og tar imot biogjødsel. Men med det nye regelverket blir det mer å fordype seg i her, og derfor har vi invitert landbruket til å delta på seminaret, sier Måge og forteller at det er knyttet kontakt med Rogaland bondelag. – Vi har fått et mobiliseringstilskudd fra Innovasjon Norge og det gjør at vi har 20 gratisplasser for landbruksaktører. De begynner å fylles opp nå, og det synes jeg er veldig gøy. Det blir en viktig møteplass for oss som skal jobbe med de samarbeidskonstellasjonene.

Måge opplyser at det totalt er plass til 90 deltakere på seminaret som finner sted 25. og 26. september.

Åpningsinnlegg med vekt på forsyningssikkerhet

Det er Mattilsynet som har koordinert høringen av det nye gjødselregelverket og på Bioseminaret kommer direktør for regelverk og kontroll, Inge E. Næsset, til å holde et av åpningsinnleggene. Et av temaene han vil legge vekt på er ifølge Måge sikkerhetspolitikk.

– Sikkerhetspolitikk og selvforsyning er høyt på agendaen nå og da er jo matproduksjon helt essensielt. Vi må bli mer selvforsynt med gjødsel. Vi importerer 100 prosent av all fosfor til gjødsel i dag. Fra ustabile regimer som for eksempel Russland. Og nå er det stopp der, så nå må Yara finne det andre steder, som for eksempel fra Marokko eller Kina, men det er ikke uten store utfordringer geopolitisk. Også når det gjelder kraftfôr er det mye import, og vi er derfor sårbare. Så vi må bruke ressursene bedre, sier han.

Investor og styreleder i EcoFishCircle, Terje Mikalsen, skal også delta i åpningsseansen. Han er blitt en godt voksen mann på 84 år, og har vært igjennom noen opp og nedturer i løpet av sin karriere som investor. Sønnen, Arne Mikalsen, driver nå investeringsselskapet Venturos som står bak selskapet EcoFishCircle, Lista Biogass og Vireo, hvor de er en av investorene. Vireo skal nå bygge anlegg på Lista og i Hardanger. Anlegget på Lista blir et symbioseprosjekt hvor de skal produsere hydrogen og bruke dette i produksjonen av fôr til et landbasert oppdrettsanlegg.

TrashTech og studieturer

Det vil også bli innlegg fra Yara, Nibio og flere. Og mulighet til å presentere aktuelle teknologiideer eller et spennende FoU- eller innovasjonsprosjekt under TrashTech Bio-sekvensen på dag to.

Studieturer blir det naturligvis også. Her kan man velge mellom en tur med vekt på kompost som går til Reve kompost på Klepp. Denne turen går også innom Sandnes kommune og deres biokullanlegg på Vatne driftsstasjon. Eller man kan velge turen til IVARs biogassanlegg på Grødaland, hvor også planene for Bio Jæren presenteres.

Jens Måge minner om at påmeldingsfristen er satt til 16. september og at fjorårets seminar ble fulltegnet, så her er det ingen grunn til å somle.

Skroll til toppen