Ved å investere i et nytt forbehandlingsanlegg håper Iris Produksjon å transformere matavfall til verdifullt substrat, redusere transportkostnader og møte økende etterspørsel etter biogassråvarer. Lykkes vi med prosjektet kan vi slippe kompostering og konsentrere oss om vår kjernevirksomhet; nemlig å jobbe med å produsere gode sirkulære råvarer.
Det opplyser Iris Salten i en nyhetsmelding.
– Utendørs kompostering av matavfall har mange utfordringer og alle vet at det ikke er fremtiden. Dessverre har vi ikke noe biogassanlegg i vår region så kostnaden med å transportere matavfall er stor, sier Andre Svendsen som er daglig leder i Iris Produksjon. Iris har et av Nord-Norges største komposteringsanlegg utenfor Bodø og behandler rundt 9000 tonn matavfall årlig. Anlegget har vært driftet i nesten 30 år og nå er tiden moden for å forsøke å løfte avfallet videre opp i avfallspyramiden.
Investert i forbehandlingsanlegg
– I 2023 tok vi en strategisk beslutning og kjøpte et nytt forbehandlingsanlegg for matavfall, sier Svendsen. – Det vi nå får ut som produkt er et ferdig behandlet substrat som er pumpbart og kan transporteres til biogassanlegg. Dermed transporterer vi ikke matavfall, men en god råvare som kan benyttes til biogassproduksjon uten behov for forbehandling. Vi transporterer mye mer «verdi» pr lass og da blir regnestykket helt annerledes. I tillegg er det økt etterspørsel i markedet etter råvarer til biogassanlegg og denne trenden forventer vi vil fortsette fremover. Mange nye biogassaktører ønsker å kun jobbe med biogassproduksjonen og vil helst slippe avfallsbehandling. Dermed tror vi at vi har funnet vår plass i verdikjeden og vi kan fokusere enda mer på avfallsbehandling og levere ut gode råvarer i markedet.
Pilotprosjekt
– Vi har brukt starten av 2024 til innkjøring av maskinen og sendte på våren ferdigbehandlet substrat til analyse. Selv om vi er ferske med denne produksjonen så har vi fått meget gode analyseresultater. Vi har sendt resultatene til flere biogassanlegg som er positive til energinivå og lave mengder av fremmedlegemer. Dette har gitt oss tro på råvaren og etter sommeren starter vi med et pilotprosjekt hvor vi sender matavfallssubstrat til flere biogassanlegg. Vi kommer til å bruke dette prosjektet til å lære, forbedre og evaluere hele prosessen. Det vi ser som den største utfordringen i forkant av prosjektet er at vi transporterer for mye vann. Dersom det er noen kloke hoder som har gode ideer på hvordan dette kan løses fremover så for all del ta kontakt, forteller Svendsen.
Ønsker lokal biogassproduksjon
– Vi ønsker jo helst å bidra til lokal verdiskapning og få til å nyttiggjøre oss av råvarene i egen region. Vi har gått sammen med oppdrettsnæringen i regionen og vi estimerer at vi har et samlet energipotensial på et sted mellom 100 – 200 GWh som kunne vært utnyttet lokalt. At vi kan tilby disse mengdene sammen blir veldig positivt mottatt av potensielle biogassprodusenter. Det er jo egentlig galskap å sende energi ut av regionen når energien trengs her. Det er et biogass-vakuum i regionen og drømmen er jo å få lokket en solid aktør til regionen vår for lokal biogassproduksjon. Og skjer det så skal vi være klare til å levere en høykvalitets råvare fra dag en, avslutter Svendsen.