Plastsorteringsanlegget ReSource Denmark offisielt åpnet

Danmarks største og mest teknologisk avanserte plastsorteringsanlegg ReSource Denmark som ligger i Esbjerg hadde offisiell åpning onsdag. Det opplyser eierselskapet Quantafuel i en pressemelding

Esbjergs borgermester, Jesper Frost Rasmussen, og Marianne Bigum, medlem av det danske parlamentet, sto for den høytidelige snorklippingen. Foto Quantafuel

ReSource Denmark har kapasitet til å behandle 160 000 tonn plastavfall årlig. Det øker landets resirkuleringskapasitet betydelig og er avgjørende for å forsere en historisk flaskehals som har preget Danmarks gjenvinningsindustri i over et tiår.

ReSource Denmark søker fortsatt støtte politisk og markedsmessig for å sikre at dansk plastavfall behandles lokalt, og selskapet ser fram til den forventede ordningen med utvidet produsentansvar (EPR) i 2025, kan man lese i pressemeldingen.

ReSource Denmark tilbyr en dansk løsning for alt dansk avfall, og forplikter seg til å beholde og behandle plastavfall i landet. Danmarks mål er å oppnå minst 50 prosent resirkulering av plastemballasjeavfall innen 2025 og 55 prosent innen 2030, samt å redusere plastforbrenning drastisk.

– Med dagens åpning er ReSource Denmark satt til å bli en hjørnestein i Danmarks miljøstrategi. Anlegget vårt utnytter banebrytende teknologi for å bidra til å transformere plastavfall til verdifulle nye råvarer, og dermed fremme en sirkulær økonomi. Dette er et stolt øyeblikk for oss alle og en betydelig milepæl i vår forpliktelse til bærekraft, sa fabrikksjef Lars Hedegaard Kristensen under seremonien.

Den tyske produsenten Eggersmann har levert utstyret som brukes til å sortere plasten hos ReSource Danmark. Prosessen går ut på å fjerne urenheter og sortere plasten i ulike typer som oppfyller kravene til både kjemisk og mekanisk gjenvinning. Mat- og drikkekartonger og metaller blir også sortert ut og sendt til gjenvinning. Som et resultat er ReSource designet for å oppnå en høy gjenvinningsgrad.

ReSource Denmarks forpliktelse til bærekraft er ytterligere understreket av deres streben etter DGNB Gold-sertifisering, som vektlegger anleggets design- og konstruksjonspraksis relatert til miljøansvar. Dette inkluderer funksjoner som solcellepaneler, regnvannssystemer og energieffektiv belysning og oppvarming, som alle bidrar til et redusert karbonavtrykk, står det i pressemeldingen.

–I dag feirer vi ikke bare åpningen av et anlegg, vi går fremover mot en grønnere og mer bærekraftig fremtid, la Lars Hedegaard Kristensen til. – Vårt mål er ikke bare å oppfylle, men å overgå Danmarks resirkuleringsmål. Dette anlegget er et vitnesbyrd om hva vi kan oppnå med innovasjon, engasjement og støtte fra hele verdikjeden. Fra leverandører og partnere til kunder og interessenter i samfunnet, hvert ledd i kjeden spiller en avgjørende rolle i å drive oss mot en bærekraftig fremtid innen plastresirkulering.

 – Åpningen av ReSource Denmark er en stolt prestasjon for alle involverte. Den viser hva som kan oppnås når vi kombinerer banebrytende teknologi med et sterkt engasjement til bærekraft, sa Quantafuels prosjektdirektør, Jørn Andersen, som har drevet dette prosjektet fra unnfangelse til ferdigstillelse. Han takket alle som har bidratt.

ReSource Danmark eies av gjenvinningsselskapet Quantafuel og investeringsselskapet Eurazeo.

Skroll til toppen