ISO 59000-serien for sirkulær økonomi

Nye internasjonale standarder for sirkulær økonomi ble lansert 18. juni.

– Sirkulær økonomi må fungere i markedet og samfunnet for å bli mer enn gode intensjoner og sirkelmodeller på et papir. Da er det helt sentralt at vi har en felles forståelse for problemstillingene, og et begrepsapparat som kan bidra til felles løsninger, sier Jacob Mehus, administrerende direktør i Standard Norge, i en pressemelding.

Standardene for sirkulær økonomi finnes i ISO 59000-serien, som tar for seg terminologi, prinsipper og veiledning for innføring, veiledning for omlegging av forretningsmodeller og verdikjeder, og måling og vurdering av sirkularitet.

«Dette er nyttig for alle som vil bidra til økt sirkularitet i samfunnet, enten det er myndigheter, produsenter, tjenesteytere, miljøorganisasjoner eller andre», skriver Standard Norge. Over 400 eksperter fra 81 land, samt en rekke internasjonale organisasjoner, har deltatt i utviklingen av standardene. Norge har deltatt med eksperter som representerer forskning, næringsliv og arbeidstakere.

– Vår sterke oppfordring nå er at norske myndigheter og virksomheter ser til kunnskapen som ligger i disse standardene når Norge skal gjøres mer sirkulært, og tar dem i bruk. Det vil gi et viktig bidrag til å oppnå miljø- og klimamål, og styrke vår konkurransekraft i Europa og verden, sier Jacob Mehus.

Standarder og standardisering ble trukket fram som en forutsetning for overgangen til en sirkulær økonomi, da regjeringen tidligere i år la fram sin handlingsplan på området. Stortinget bevilget et tilskudd til Standard Norge på fire millioner kroner for å styrke dette arbeidet.

For avfallsområdet spesielt er det som kjent på gang et arbeid med å revidere den norske standarden NS 9431 Klassifisering av avfall samt å se på andre relevante standarder for avfallshåndtering. Fra Standard Norge får Kretsløpet opplyst at arbeidet går fremover, at de trolig kommer ut på offentlig høring i første kvartal i 2025 og blir publisert i i ny versjon i løpet av 2025.

Les også:

Nå kommer de første ISO-standardene for sirkulær økonomi

Stor interesse for standardarbeidet

Skroll til toppen