Da daglig leder i Hold Norge Rent, Lise Gulbransen, avrundet årets Hold Norge Rent-konferanse og annonserte neste års arrangement, var det med et forbehold.
– Hvis vi ikke får finansiering til konferansen innen utgangen av oktober i år, så blir det ikke flere konferanser. Grunnen til det er at tilskuddsordningen for tiltak mot marin forsøpling har blitt kuttet kraftig, og vi har ikke fått tilskudd til konferansen på flere år. I forfjor ble konferansen reddet av en gave vi fikk fra næringslivet. Og i år har vi tatt av egne oppsparte midler. Og så har vi fått litt fra Bergen kommune, Vestland fylkeskommune og Handelens Miljøfond. Men nå klarer vi ikke å finansiere konferansen lenger. Så det kan hende dette blir den siste, sa hun.
Hun håpet selvfølgelig at finansieringen vil komme på plass slik at neste års konferanse kan avholdes i Oslo med tema Forsøpling og helse, som planlagt.
Årets konferanse som ble avholdt i Bergen hadde Frivillig opprydding som tema, og som vanlig var det først en konferansedag med foredrag og presentasjoner inne, fulgt av en nettverksdag med faglige utflukter ute.
På programmet på konferansedagen var blant annet en presentasjon av Linn Stamnes Stokke fra ReMidt IKS. Hun snakket om avfallsbransjens rolle i frivillig opprydding. Tilhørerne fikk høre om utfordringer knyttet til mange ulike aktører som rydder og uforutsette mengder som kommer inn. Og ikke minst om utfordringer knyttet til finansieringen av jobben med å håndtere avfallet, all den tid de kommunale avfallsselskapene er bundet av selvkostregelverket.
– Refusjonsordninga er et godt tilbud, men det krever ressurser. Det er arbeidsomt for de som skal registrere dette, og det er store mørketall. Du får dekket noe, men du får ikke dekket alt som blir brukt på det, sa hun. Hun understreket at bransjen ser på strandrydding og forsøpling som en del av sitt samfunnsansvar.
– Vi vil være med på dugnaden. Eierne våre, kommunene, de forventer at vi skal være med på dugnaden. Innbyggerne forventer å få levert avfall på gjenvinningsstasjonene våre. Men så styres vi av sjølkostlovverket. Det betyr at vi skal ikke gå i pluss eller minus. Sjølkostlovverket tillater ikke at vi skal håndtere herreløst avfall. Vi skal kun tenke på husholdningsavfall, det som produseres hjemme hos folk. Det er det gebyrpengene går til, og det er det vi skal bruke dem til. Så egentlig har ikke vi lov til å bruke gebyrpengene til å ta imot marint avfall. Men hva skal vi gjøre da, skal vi stoppe? Det er ikke et alternativ, slik vi ser det. Det tror jeg de fleste i avfallsbransjen støtter meg på. Vi kan ikke nekte å ta imot når frivillige har brukt fritida si og rydda for at vi skal få en bedre skjærgård. Men skjølkostregelverket sier at dette skal vi ikke gjøre. Da kommer vi i en skvis. Skal vi bryte loven, eller skal vi bare fortsette å jobbe frivillig, som mange gjør i dag? Her trenger vi noen tydelige føringer, slo hun fast.
Hold Norge Rent markerer i år flere jubileer. Det er 55 år siden den aller første Hold Norge Rent-aksjonen ble gjennomført. Det er 20 år siden Avfall Norge tok initiativet til å relansere dugnaden. Og det er ti år siden organisasjonen ble etablert som selvstendig medlemsorganisasjon.