Dansk-norsk samarbeid skal resirkulere vindturbinblader

Den norske selskapet Gjenkraft som har spesialisert seg på gjenvinning av komposittavfall, og det danske selskapet Kingo Wind har etablert et nytt joint venture med mål om å drive en bærekraftig løsning for resirkulering av uttjente vindturbinblader.

Samarbeidet, kalt Recomp Nordic, vil etablere et prosess-senter for komposittmaterialer i Silkeborg på Jylland, hvor brukte vindturbinblader omdannes til avfallsstrømmer, klare for resirkulering. Recomp Nordic vil tilby en skalerbar løsning som kan støtte det økende behovet for effektiv og bærekraftig resirkulering av vindturbinblader. Det skriver nettstedet plastforum.dk.

Siden lanseringen har Kingo Wind fokusert på sirkularitet i markedet for demontering av vindturbiner. Visjonen er å sikre at alt materiale fra demontering av vindturbiner gjenbrukes eller resirkuleres på en mest mulig miljøvennlig måte.

Essensielle materialer som glass og karbonfiber samt syntetisk brensel utvinnes for resirkulering ved hjelp av Gjenkraft termiske behandlingsteknologi.

Gjenkrafts pilotanlegg for termisk behandling er allerede i drift. Ved inngangen til 2025 forventes det første steget mot et anlegg i industriell skala å være ferdigstilt med en kapasitet på cirka 1000 tonn årlig. I 2027 skal anleggets kapasitet utvides til cirka 20.000 tonn årlig.

Etter 2027 vil partene sikte mot en fullskala europeisk ekspansjon med gjenvinningsanlegg og prosesseringssentre for komposittmaterialer spredt over det europeiske markedet.

ABONNER PÅ VÅRT NYHETSBREV
ABONNER NÅ FOR Å BLI VARSLET OM DE NYESTE NYHETENE