Ny teknologi kan resirkulere helseavfall

Brukte engangshansker og blodposer under operasjoner utgjør en stor del av helsevesenets plastavfall. Ny forskning viser at avfallet kan inngå i gjenvinning og erstatte fossilt materiale.

Teknologien som er utviklet ved Chalmers i Gøteborg kalles termokjemisk resirkulering og er igjen basert på en prosess som kalles dampcracking.

Ved dampcracking brytes avfallet ned når det blandes med sand og varmes opp til 800 grader. Plastmolekylene brytes fra hverandre og omdannes til en gass som kan brukes til å lage ny plast.

Ifølge førsteamanuensis ved Chalmers avdeling for energiteknologi, Martin Seemann, er det interesse både fra produsenter av helsematerialer og fra kjemisk industri, der karbon- og hydrogenforbindelser kan brytes ned og erstatte fossilt materiale som i dag brukes i produksjonen.

– Man ønsker å oppnå en sirkulær materialflyt, sier han.

I 2019 var det 4000 tonn helserelatert plastavfall. Ifølge den siste forskningen kan dette avfallet nå brukes til resirkulering av annet plastavfall og med den termokjemiske teknologien.

– Teknisk og økonomisk fungerer det. Men hindringen er at det ikke er noe anlegg i dag for å realisere dette, sier Martin Seemann.

Det er Sveriges Dagblad som skriver dette med henvisning til nyhetsbyrået TT.

Skroll til toppen