Politiet frykter at flere tusen tonn avfall er sluppet ut i naturen og at utslippene har pågått over flere år.
– Vi mistenker at store deler av det flytende avfallet har havnet i sjøen, sier politiet på en pressekonferanse gjengitt av NRK.
Amund Preede Revheim er leder for Nordsjø- og miljøseksjonen i Sør-Vest politidistrikt. Han sier at bedriften ikke kan dokumentere hvor avfallet har blitt av.
– Grunnen til at de ikke kan dokumentere dette er at avfallet trolig har blitt sluppet ut i naturen, sier han. Politiet tror utslippene har pågått over lengre tid.
Bedriften det er snakk om, spesialiserer seg på mottak av farlig avfall. Leder for bistandskoordinerende enhet hos Økokrim, Frode Siljehaug, sier det er snakk om industriavfall i flere former.
– Bedriften har hatt tillatelse til å ta imot og mellomlagre avfall. Vi har gjennomført en del etterforskning og sikret elektroniske bevis, sier han.
Det er snakk om ulike typer væsker, kjemikalier, oljeholdige væsker og fast avfall.
Onsdag gjennomførte Sør-Vest politidistrikt en aksjon mot renovasjonsbedriften på Nord-Jæren. De hadde bistand fra Økokrim og Statsforvalteren i Rogaland.
– Bakgrunnen er en anmeldelse fra Statsforvalteren i Rogaland. Deres tilsyn viser at bedriften ikke kan dokumentere at store mengder farlig avfall i fast og flytende form har blitt håndtert på riktig måte, sier Revheim.
Fem personer tilknyttet bedriften er pågrepet i dag. To menn og en kvinne i 40-årene, en mann i 50-årene og en kvinne i 70-årene.
– Flere av de fem har, eller har hatt, sentrale roller i bedriften. De er siktet for brudd på forurensningsloven, sier politiinspektør Pål Jæger-Pedersen. Strafferammen er på tre års fengsel.
Jæger-Pedersen sier at mye informasjon allerede er hentet inn, men at pågripelsene var nødvendig for å sikre bevis og gjøre avhør.
– Tidsforløp og omfang er noe vi søker å avdekke gjennom etterforskningen. Det gjelder også for type stoffer og miljøpåvirkningen dette eventuelt har hatt, sier Preede Revheim.
I april hadde Statsforvalteren i Rogaland tilsyn i bedriften. Da påla de full stopp i mottak av farlig avfall. De fant tre avvik i kategorien alvorlige:
*Bedriften kunne ikke dokumentere at farlig avfall var levert videre til mottak som er godkjent for dette. Dette gjaldt avfall i både fast og flytende form.
*Bedriften hadde levert farlig avfall til anlegg som mangla tillatelse til å håndtere det. Dette gjaldt oljeforurensa masse og spraybokser.
*Bedriftens lager stemte ikke med oversikten de hadde om hva som skulle være der.
Under tilsynet bar dessuten området «preg av forurensing, med tydelig oljefilm ved mottak av flytende oljeholdig avfall på fat. (…) Deler av tankanleggets vegger var også preget av oljefilm, og det var mye forurenset slam i avløpsrennen.»
– Saken illustrerer godt at alvorlig miljøkriminalitet også er økonomisk kriminalitet, sier Siljehaug, som er leder for bistandskoordinerende enhet hos Økokrim. Han legger til at dette er et område som er høyt prioritert.
– I denne saken er det mistanke om alvorlig miljøkriminalitet. Da er det naturlig at Økokrim bistår lokalt politi, sier han.
Alt ifølge NRK.