Den omdiskuterte emballasjeforordningen tok mandag 4. mars et viktig steg mot mållinjen. Europaparlamentet og ministerrådet er enige om en foreløpig avtale for å redusere, gjenbruke og resirkulere emballasje.
Målet er at emballasjen som brukes i EU både skal være tryggere, ved å minimere innhold av skadelige stoffer, og mer bærekraftig, ved å kreve at all emballasje er resirkulerbar, øke opptak av resirkulert innhold, og forbedre både innsamling og resirkulering. Reduksjon av unødvendig emballasje er også sentralt. Hver europeer genererte 189 kilo emballasjeavfall i 2021, et tall som forventes å øke til 209 kilo i 2030 om ikke det iverksettes tiltak.
Ketchup-poser for fall
– For første gang i en miljølov setter EU mål for å redusere emballasjeforbruket, uavhengig av hvilket materiale som brukes, sier saksordfører i EU, Frédérique Ries i en pressemelding.
Avtalen har som mål å redusere emballasje med fem prosent innen 2030, 10 prosent innen 2035, og 15 prosent innen 2040. Særlig plastavfallet skal reduseres. Fra 2030 blir det forbudt å bruke engangsplast til innpakking av frukt og grønt, til porsjonspakker med produkter som krydder, ketchup og majones, og miniemballasje til toalettartikler som sjampo og tannkrem.
Takeaway i egen boks
Ett av de vanskeligste punktene har vært det som på EU-sk heter «emballasje for mat og drikke konsumert på kaféer og restauranter», og som for takeaway-bransjen innebærer en enorm praktisk utfordring. Også her gjelder forbudet mot visse typer engangsplast fra 2030. Serveringsbransjen må gi kundene mulighet til å ta med egne beholdere, og pålegges å tilby 10 prosent av produktene i gjenbrukbar emballasje innen 2030. Medlemslandene pålegges dessuten å oppmuntre serveringsbransjen til å servere vann fra springen der det er mulig, gratis eller for en lav serviceavgift, i gjenbrukbart eller etterfyllbart format.
Pantesystemet består
Minst 10 prosent av drikkevareemballasjen må være gjenbrukbar innen 2030, med unntak for blant annet melk, vin, aromatisert vin og brennevin. 90 prosent av engangsbeholdere plast og metall skal samles inn separat innen 2029, i pant/retur-systemer. Det innebærer en sidestilling av resirkulering og gjenbruk, som er viktig for det norske pantesystemet.
I EU-forordningen er det også enighet om at PFAS-stoffer skal forbys i matemballasje, og det vil stilles krav til innblanding av sekundære råvarer i plastemballasje.
Pragmatisk avtale
-Vi oppfordrer alle industrisektorer, EU-land og forbrukere til å spille sin rolle i kampen mot overflødig emballasje. Forbudet mot evigvarende kjemikalier i matemballasje er en stor seier for helsen til europeiske forbrukere. Det var også viktig at miljøambisjoner møter industriell virkelighet. Avtalen fremmer innovasjon og inkluderer unntak for mikrobedrifter, sier saksordfører Ries.
Parlamentet og rådet må formelt godkjenne avtalen før den kan tre i kraft. Normalt er dette en formalitet, men med et EU-valg som nærmer seg er det ingen garanti.